Кризата на автомобилния пазар в ЕС продължава

Броят на регистрираните нови коли в ЕС е спаднал с 5% през август въпреки 5-процентния скок през юли, който даде надежди за края на кризата в автомобилния сектор, предаде АФП, цитирана от Фокус.

Броят на продадените автомобили в страните от ЕС, с изключение на Малта, е възлязъл на 653 872 коли, сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители.

Британският пазар е продължил доброто си представяне с ръст от 10,9%, докато останалите големи пазари, като Германия, Франция, Италия и Испания, са отчели спадове.

Август е бил лош месец за повечето от производителите на автомобили. Френската компания „Пежо Ситроен“ е сред най-засегнатите, отчитайки спад от 17,3%.

Продажбите на германския гигант „Фолксваген“ са се понижили с 11,2%, докато тези на японските групи „Тойота“ и „Нисан“ са намалели с 5,4% и 7,3%. Южнокорейската компания „Хюндай“ е отчела 5,6-процентен спад, италианската „Фиат“ – 4,8%, а продажбите на американската група „Форд“ са регистрирали понижение в размер на 1,5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *