Кризата не прощава: Компанията на Бъфет с 96% спад на печалбата

Компанията на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway отчете драстичен спад от 96 на сто на печалбата си за четвъртото тримесечие на 2008 година. Нетната печалба на компанията е постигнала печалба от 117 млн. долара, или 76 долара на акция от типа „Клас А“, за последните три месеца на миналата година. За сравнение, през съпоставимия период на 2007 година Berkshire е реализирала печалба от 2,95 млрд. долара, или 1 904 долара на акция.
Резултатите на Berkshire Hathaway бяха разпространени вчера, заедно с ежегодното обръщение на Бъфет към акционерите.
Към края на миналата година управляваната от Бъфет компания е имала дялове от над 60 компании, като портфолиото е диверсифицирано в различни отрасли – от застраховане до производство на мебели, бижутерия, производство на хранителни продукти и комунални услуги. Berkshire има и солидни експозиции към гиганта Coca-Cola и американската банка Wells Fargo.
Според оценката на Бъфет бизнесите свързани с продажбите на дребно като производство на мебели и бижута, както и свързаните с жилищно строителство, са понесли тежък удар през 2008 година и вероятно ще продължат да се представят под своя потенциал и през 2009 година. В същото време обаче комуналните улуги и застраховането били донесли повече от очакваното и са помогнали за неутрализиране на някои негативни ефекти, предава АР.
За 2008 година като цяло Berkshire Hathaway е постигнала печалба от 4,99 млрд. долара, или 3 244 долара на акция. Това е значително по-слаб резултат от резлизираните през 2007 година 13,21 млрд. долара печалба, равняваща се на 8 548 долара положителен резултат на една акция.
Уорън Бъфет оценява спадът в счетоводната стойност на акциите на компанията си на 9,6 на сто до 70 530 долара на една акция. Единственият случай в досргашната история, когато този показател е отбелязвал спад е бил през 2001 година, когато счетоводната стойност се е понижила с 6,2 на сто.
В годишното писмо на милиардера обаче се посочва, че този показател значително превъзхожда представянето на широкия американски индекс S&P 500, който понижава съотношението счетоводна стойност на акция с 37 на сто през 2008 година.
В писмото си до акционерите Бъфет признава, че „през 2008 година е направил някои глупави неща при инвестирането“, пише Washington Post. „Направих поне една голяма грешка при покупките и още няколко по-малки, които също болят. Освен това направих няколко пропуска, не обръщайки внимание, когато излязоха факти, които трябваше да ме накарат да преоценя вижданията си и да предприема адекватни действия“, казва милиардерът.
Една от големите грешки е било придобиването на акции от петролната компания ConocoPhillips в момент, когато цените на черното злато са били в близост до своя връх.
Въпреки незадоволителното представяне на компанията си, Бъфет остава оптимист за перспективите пред Berkshire и американската иконимика като цяло. Най-слабата година за 44 годишното управление като изпълнителен директор не притеснява милиардера относно бъдещото представяне на компанията. Неговото мнение е, че икономиката ще изпитва трудности през цялата година, но постепенно ще се стигне до стабилизация. „Най-добрите дни за Америка престоят“, смята Бъфет.
През 2008 година акциите на Berkshire поевтиняха с 32 на сто, а от рекордната си стойност, регистрирана през декември 2007 година спадът възлиза на 48 на сто. В петък акциите на компанията поскъпнаха с 250 долара до 78 600 долара за един брой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *