Кризата няма да развали празника на българина

Мила Григорова, „Галъп интернешънъл“

Българите и тази година ще посрещнат коледните и новогодишните празници у дома си. Това показват данните от традиционното социологическо проучване на ББСС „Галъп интернешънъл”, провеждано в навечерието на най-големите празници в последните няколко години.
Над 80% от населението ще посрещне Рождество Христово в домашна обстановка, а 70% ще са вкъщи и на Нова година. Тези данни не са изключение, свързано с негативното влияние на финансовата и икономическа криза – навиците за празнуване остават без промяна от 2007 г. насам.
Празнуването на Коледа и Нова година у дома води класацията сред хората от всякакви групи от населението – млади, възрастни, бедни и богати. Близо две трети от българите с висок материален статус избират домашната обстановка, макар и да могат да си позволят да отидат другаде.
Празнуването вкъщи обаче съвсем не означава по-малко веселие. Огромното мнозинство от българите, които ще празнуват Коледа и Нова година у дома, ще приготвят специална празнична трапеза, а едва 12% ще сложат на масата обичайните всекидневни блюда.
Най-много „отцепници” от домошарската традиция за празнуване откриваме сред най-младите българи, столичаните и хората с висок материален статус. Близо 10% от представителите на тези групи ще посрещнат Бъдни вечер и Коледа на гости при приятели. Събирането в голяма компания е вторият по популярност начин на празнуване сред българите като цяло.
Зимните курорти продължават да са по-малко популярни сред българите – около един процент от анкетираните заявяват, че ще прекарат празниците в планините. С по 1% популярност се ползват ресторантите и екскурзиите в чужбина.
Най-много почитатели на зимните курорти, ресторантите и пътуването зад граница откриваме сред хората с финансов статус над средния. 8% от тях ще посрещнат 2010 година в ресторант, 6% ще са на зимен курорт, а 5% – в чужбина.
Средно 150 лв. ще отдели средното българско семейство от трима за посрещане на празника – за подаръци, празнична украса, картички и поздравления за близки и приятели. Изглежда, кризата няма да успее да развали празничното настроение на българите, тъй като тази сума остава без значителна промяна спрямо миналогодишния харч – 146 лв. Най-голям дял от тази сума – малко над 100 лв. – ще бъде похарчена за подаръци за близките. Най-щедри на подаръци са хората със собствен бизнес – те ще отделят по 235 лева, за да зарадват семействата си.

Изследването е проведено през първите две седмици на декември, национално представително е и обхваща 1002 избиратели чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *