Кризата попари прогнозите на Дянков

Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков преди заседанието на бюджетната, икономическата и здравната комисии в парламента, цитиран от Дарик. Дянков е категоричен, че бюджетът е изпълним и при растеж от 1%.
„Както и да бъде преработен проектът за бюджет за 2012 г., заложеният дефицит от 1,35 на сто няма да бъде увеличаван“. Той обаче се застрахова, че при лош сценарий, като страна с малка икономика, може да ни бъде трудно да се вмести в този дефицит. Имаме обаче буфер до три процента, колкото предвиждат Маастрихтските критерии, отбеляза Дянков. Министърът коментира това по повод днешните прогнози  за растеж в България от 2.3% за 2012 г. и дефицит от 1.7%.Леко съм изненадан, приятно, от това, че ни дават 2,3% икономическа прогноза, аз бих очаквал, че и нашата прогноза ще бъде по-ниска“, коментира вицепремиерът.
По този показател България е четвъртата най-бързо развиваща се икономика в ЕС. Това е обаче на фона на почти нулев растеж в целия ЕС, добави той. По-рано от Еврокомисията обявиха, че България се възстановява по-бавно от другите нововъзникващи пазарни икономики.
„Нулев растеж започва вече да изглежда като един добър вариант, имайки предвид ударите, които постоянно получаваме от няколко други икономики. То не са само Италия и Гърция, вчера Румъния с много намали икономическата си прогноза“, обясни Дянков. Според него положението в Европа става много тревожно, „по-тревожно от тази година, по-тревожно от миналата година, така че ние ще се готвим и за по-сериозен сценарий“, каза той по повод прогнозата за ръста на икономиката.
В тази ситуация още по-важни стават реформите – в администрацията, здравеопазването и социалната сфера, каза Дянков. Като пример за реформа в администрацията той посочи разформироването на структурата на Държавния резерв и съкращаването на щата й от около 600 души. Сега същата функция ще се изпълнява от нова агенция с щат от около 40 души, каза вицепремиерът, цитиран от БТА.Реформата в болничната помощ обаче тепърва предстои, а реформата в пенсионната система е закъсняла, каза Дянков. Според него трябва да се направи нов анализ доколко стабилен ще бъде бюджетът на НОИ при увеличаване на пенсионната възраст чак от 2021 г. В момента 2 млрд. лв. от държавния бюджет отиват за пенсии, тоест половината от изплащаните пенсии се покриват от данъците, каза Дянков. Той подчерта, че не може да има стабилни публични финанси без стабилност в бюджета на НОИ.
По думите му ако се наложи да се режат още разходи, това ще засегне всички министерства с изключение на здравното, образователното и социалното.
По отношение на държавния дълг моето виждане е, че не трябва да вземаме повече заеми, освен за разплащане на натрупани вече задължения – в случая еврооблигациите, чийто падеж настъпва през януари 2013 г. и за изплащането на които ще се търси нов заем, коментира Симеон Дянков. Той коментира това по повод обвиненията на опозицията, че в бюджета е заложено увеличение на външния дълг до 19% от БВП. От ДСБ заподозряха, че парите са за АЕЦ „Белене“.
Правителството запазва решението си минималната работна заплата да се увеличи от 1 май до 290 лева и се търси вариант за увеличение на минималните пенсии, каза още Дянков.Той отново заяви, че няма да намери допълнителни средства за земеделските производители, тъй като предстои изключително трудна година в цяла Европа и парите трябва да се пестят, а не да се увеличават разходите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *