Кризата принуди някои страни да улеснят покупката на имоти от чужденци

Подобно на много строителни предприемачи в сектора на ваканционни имоти на Карибските острови, Дейвид Джонсън е изправен пред предизвикателството да продаде ултралуксозен карибски имот във време, когато икономиката е в криза, а купувачи в отстъпление, пише WSJ.
Той обаче е покровителстван от могъщ съюзник – правителството на Британските Вирджински острови (част от Карибските острови), което се съгласи да смекчи рестрикциите за чуждестранни инвеститори в имоти. Сега всеки купувач, който пожелае да купи късче земя на територията на островите, ще получи в рамките на 90 дни автоматично одобрение за лиценз, който трябва да се притежава от чужденеца, за да придобие собственост. Правителството освен това разширява местното летище и подсигурява по-добри безжични услуги и високоскоростен безжичен достъп за смартфоните.
С краха на световния пазар на имоти утеха за инвеститорите в недвижими имоти е, че все повече страни отхлабват ограничения за покупка на имоти от нерезиденти или обмислят да го направят.
През януари например Пекин обяви временна отмяна от една годината на изискването чужденците да са пребивавали една година на територията на страната, за да имат право да закупят жилище. Миналата година Хърватия премахна ограниченията за покупка на имотот граждани на ЕС. Каймановите острови и Австралия също отхлабиха своите изисквания, като междувременно въпросът се обсъжда в много страни, включително Филипините.
Облекчаването на условията за чуждестранните инвестиции не е новост. Правителствата от години се опитват да стимулират чуждестранните инвестиции в отговор на нарастващия интерес от страна на международни инвеститори. През 2005 г. Индия започна да позволява на чужденците да инвестират директно в строителството на индийски жилищни и бизнес имоти. След това в края на 2006 г. страната премахна изискването приходите от продажба на имоти да не бъдат репатрирани в рамките на 10 години от получаването им.
Ограничения върху чуждестранната собственост съществуват основно в развиващите се страни, пише WSJ. Повечето западноевропейски държави, като Великобритания, Франция и Италия, не забраняват покупката на имоти от чужденци. Изключения са Швейцария и Австрия, които налагат някои квоти за чуждестранни купувачи на имоти в някои ски курорти. САЩ също не забранява на чужденците да купуват имоти.
Начините за ограничаване на чуждестранните инвестиции освен категоричните забрани включват високи такси за прехвърляне и бариери, отнасящи се до това кога и каква сума инвеститорите могат да репатрират. Правилата варират в зависимост от това дали закупеният имот ще служи за дом или ще е с инвестиционна цел.
Не всички страни обаче избират облекчаване на регулациите. Някои възпрепятстват чуждестранните инвестиции, обвинявайки ги за това, че тласкат цените до нестабилни нива, казва Дани Банс от консултантската компания International Property Investment Network.
Много от държавите обаче вярват, че чуждестранните инвестиции насърчават инфраструктурното развитие, което от своя страна увеличава икономическите възможности, казва Джонсън.

финанси
investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *