Кризата притиска банковия сектор в Гърция към консолидация

Гръцките банки са поставени под все по-засилващ се политически натиск за консолидация на финансови сектор. Много вероятно е той да стане и още по-силен след публикуването на тримесечните отчети, от които се очаква срив на печалбите на водещите банки заради влошаване на кредитните портфейли,коментира Bloomberg.
До края на следващата седмица се очакват отчетите на National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank и Piraeus Bank за второто тримесечие на годината. Ръководителите на тези финансови институции са били привикани на срещи с финансовия министър и шефа на централната банка на Гърция, за да обсъждат варианти за консолидация и развитие.
Слуховете за сливания на банковите гиганти, чиито печалби се очаква да се срутят с над 60%, станаха още по-силни след отправената през миналия месец от Piraeus оферта за изкупуване на държавния дял в Agricultural Bank of Greece и в Hellenic Pоstbank. Именно Agricultural Bank of Greece бе единствената гръцка банка, която не издържа стрес тестовете в еврозоната.
Сливанията може да подпомогнат банките в съкращаването на разходи, да подсилят балансите им и да осигурят по-лесен достъп до капитали на външните пазари.
Макар консолидацията „да не решава проблемите с ликвидността, лошите кредити и трудностите с проблемните дългови инструменти“, тя може да намали конкуренцията в борбата за привличане на депозити и да доведе до съкращаване на разходи, смята Павел Ужко от Macquarie Research в Лондон.
National Bank of Greece е най-големият кредитор в Гърция, а акциите на банката са поскъпнали с 16 на сто от края на юни досега. Книжата на Eurobank са скочили с 44 на сто, докато акциите на Alpha Bank и Piraeus са поскъпнали съответно с 37 и 26 на сто. Всичко това се случва заради успешното преминаване на стрес тестовете, смятат анализатори.
Прогнозите към момента са, че National Bank of Greece ще отчете спад на печалбата от 72% на годишна база. Очакваните за Alpha Bank и Eurobank спадове са съответно 74 и 65 на сто, а при Piraeus прогнозите са за загуба след печалбата от 77 млн. евро през второто тримесечие на миналата година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *