Кризата продължава да топи работните места в САЩ

Още 467 хил. работни места са закрити в неселскостопанските отрасли на американската икономика през юни. В резултат на това безработицата в най-голямата икономика на света се повишава от 9,4% за май до 9,5% за юни. Това е най-високото ниво от август 1983 г. досега.
По-рано днес стана ясно, че безработицата в еврозоната се е повишила до 9,5% през май, което е най-високото ниво за последните десет години.Европейската централна банка реши да изчака ефекта от досегашните парични и фискални стимули и остави основната лихвана ниво от 1% за трети пореден месец.
Американската икономика осигурява заетост на 140 млн. души, а броят на безработните достига 14,7 млн. души. Това означава, че голяма част от новите работни места, които са били създадени през последните няколко години, са изчезнали.
Икономистите очакваха по-малък спад в размер на 360 хил., след като през май 322 хил. души загубиха своята работа. Данните на Бюрото за трудова статистика разкриха още, че средното почасово заплащане остава на нивото от предишния месец.
Работните места в промишлените отрасли на икономиката намаляват със 136 хил., след като 156 хил. места бяха закрити през май. Икономистите очакваха по-силен спад от 150 хил. Най-силно за пореден месец намалява заетостта в автомобилната индустрия.
Отделен доклад на Министерството на труда разкри, че броят на американците, които са подали за първи път молба за социални помощи поради безработица, се е понижил с 16 хил. до 614 хил. души за седмицата до 27 юни.
Пазарните анализатори очакваха спад до 612 хил. спрямо първоначално обявените 627 хил. души за предходната седмица. Броят на трайно безработните лица се увеличава до 6,7 млн. души за седмицата до 20 юни.
Средната продължителност на работната седмица намалява до 33 часа, което е най-ниското ниво, откакто статистиката започва да се води през 1964 г. Средното почасово заплащане остава 15,53 долара на час за втори пореден месец. В сравнение с юни 2008 г. то се е повишило с 2,7%. Икономистите очакваха ръст от 0,1% за месеца и 2,9% за годината.
Данните за състоянието на пазара на труда доведоха до временни колебания в курса на долара спрямо еврото. Към 16:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4038 долара, като от началото на валутната сесия доларът поскъпва с 0,8% спрямо единната валута.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *