Кризата ражда нови схеми за продажба

Кризата на пазара за недвижими имоти прави строителните фирми все по-изобретателни. Те прибягват до различни схеми, за да привлекат купувачи.
В момента най-популярни са схемите на разсрочено плащане, които се предлагат от самите строители, отчитат консултантите.
„Честно казано проблемът там не е банковото отежняване, даже бих казал, че сега са по-изгодни. По-скоро тук фокусът е че строителите трябва да намерят начин да продадат имотите си. Тази схема позволява си намерят купувач, а на хората да си позволят жилище“, коментира Тихомир Тошев, кредитен консултант, пред бТВ.
Такъв е и подходът на Пепа Попова. Преди почти 10 г. тя си купува жилище не с банков кредит, а на разсрочено плащане, направо от строителя. Прави вноски в продължение на 2 години. Това е преди бума в банковото кредитиране. Днес схемите от онзи период се връщат. И Попова ги предлага като финансов лизинг на жилище в строителната копания, за която работи.
„Намалихме първоначалната вноска при сключване на договор до минимум – тя може да е от 5 до 15% . Следващият етап е плащане по време на строителството на етапи, каквито предпочита клиентът. Може на равни месечни вноски, на тримесечни или обвързани с етапите на строителството“, обяснява Попова.
За останалите пари строителните компании са готови да изчакат до 7 г. след завършването на строежа. За това време се начислява лихва. Схемата може да се приложи и при готово жилище, по-кратък обаче е възможният срок за изплащане – до 2 години. „Ние прехвърляме собствеността и изповядваме сделката след последното плащане“, каза Попова.
„Много е важно и двете страни да са максимално защитени в този договор. Там трябва да са ясни клаузите – ако спре да плаща какво се случва, ако строителят не спазва сроковете какво се случва”, предупреждава кредитният консултант Тихомир Тошев.
Строителите прилагат и различни форми за привличане на платежоспособни клиенти. Ако платите имота до приключването на строежа, можете да получите отстъпка 10%. А, ако сте умел в преговорите – дори и по-висока.
„В следващите месеци покупката на имот ще се финансира по следната формула – 1/3 от банки, 1/3 от лизинг, а останалата част от заеми от приятели и роднини“, прогнозира още Тошев.
Според експертите новите схеми ще привлекат няколко основни групи клиенти. Едната от тях са онези, които имат събрана част от сумата за покупка на имот и биха искали да разсрочат останалата за следващите няколко години. Потенциални клиенти биха били и хората, които изпитват притеснения за ефектите на кризата върху личните им доходи. „Тези купувачи могат да се нанесат сега в жилището, а да платят по-голямата част от него след 2 г., когато се смята, че кризата ще приключи“, коментира Тошев, цитиран от „Дневник“.

Източници: Dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *