Кризата се движи към нас с едно тримесечие закъснение

Ефектите върху икономиката ни ще бъдат усетени с известно закъснение от поне едно тримесечие, тъй като бизнесът ще продължи да изпълнява поръчки, направени до средата на тази година, смята главния икономист на Райфайзенбанк (България) ЕАД Калоян Ганев.
Той очаква, че темпът на нарастване на БВП за 2011 г. ще остане 2.5%. През 2012 г. възстановяването на българската икономика, в общи линии, ще повтаря динамиката, наблюдавана и през настоящата година. Потреблението се очаква да нарасне с малко над 1%, инвестициите – с 3.5%, а нарастването на износа ще се забави до скромните на фона на наблюдаваните до момента темпове –  3.6% на годишна база. Възстановяването на пазара на труда също не се очаква да се случи през следващата година, като прогнозата е безработицата да остане на ниво от около 11%.
За следващата година обаче Райфайзенбанк (България) ЕАД прави съществена корекция на прогнозата си за растеж. От 4% за 2012 година, прогнозата сега е орязана на 2.5%.
Действието на анализаторския екип на банката е продиктувано от сътресенията на финансовите пазари и многобройните сигнали за забавяне на големите световни икономики. Няколко дни по-рано и Райфайзен Банк Интернешънъл, едноличен собственик на капитала на Райфайзенбанк (България), понижи чувствително прогнозата си за растежа в Еврозоната през 2012 г от 1.7% на 1.1%.
Очакванията са, че по-ниското потребителско търсене в страните, които са основни търговски партньори на България (на първо място Германия), ще се отрази в по-значително забавяне на растежа на българския износ, като същевременно притокът на средства към страната, в т.ч. и на преките чуждестранни инвестиции, ще отслабне допълнително.
В началото на месеца главният икономист на банката прогнозира, че страната ни може да изпадне обратно в рецесия, ако пострада износът. Той е основният двигател на икономическото възстановяване на страната, но също така е и най-засегнат от сътресенията на пазарите, тъй като основните клиенти на българските компании в чужбина може значително да свият поръчките си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *