Кризата увеличи печалбата на италианската мафия

Световната финансова и икономическа криза е допринесла за увеличаване на приходите на италианската мафия, чиято чиста печалба е нараснала с 8 процента през 2009 година.
Това сочи докладът на италианската организация на малкия и среден бизнес Конфесерченти (Confesercenti), публикуван на сайта на организацията, предаде БТА. „Мафия инкорпорейтид укрепва позициите си като най-голямата италианска компания“, посочват авторите на доклада.

Според оценките на анализаторите общият оборот на италианските престъпни синдикати през 2009 г. е достигнал 135 милиарда евро, като печалбата им е била минимум 78 милиарда евро. Най-голям дял от оборота на мафиотските групировки има контрабандата на наркотици, хора и оръжия. Значителна част от приходите постъпва от рекет, нелегална имиграция, проституция, изработване на фалшиви пари и документи, както и корупционни сделки и нелегален хазарт.

Експертите на Конфесерченти отбелязват, че мафията активно влияе на бизнеса, като по един или друг начин дейността й засяга компании, които осигуряват около 7 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на Италия. Въпреки свиването на италианската икономика с около 5 на сто, приходите на мафията силно са се увеличили. Ефективността на незаконните дейности е нараснала поради увеличаването на броя на безработните и поевтиняването на работната сила.

Мафиотите освен това са успели да извлекат печалба от насилствено събиране на дългове от проблемни длъжници. Изкупуването на поевтинели активи стана един от начините за пране на пари. „В период на криза парите на мафията, колкото и да са мръсни, привличат хората“, посочва един от авторите на доклада.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *