Кризата удари и по родния износ на ток

Драстичен спад в износа на ток заради икономическата криза отчитат от Националната електрическа компания. Това съобщи изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян по време на Национално съвещание за развитието на възобновяемите енергийни източници.
Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов подчерта, че цената на тока за бита ще се увеличава паралелно с производството на зелена енергия.
Цените на електроенергията на външните пазари буквално са се сринали и сериозно са засегнали българския експорт, обясни Мардик Папазян. Количествата, които изнасяме са малки, много малки, нямат нищо общо с миналата година, допълни Папазян. През януари експортните цени на електроенергията са били с 60 процента по-ниски от тези за миналата година, съобщи още Мардик Папазян. Той прогнозира, че от април цените на външните пазари ще спаднат още с около 10 на сто.
От НЕК още не са изчислили каква цена на тока от 1 юли ще поискат от енергийния регулатор. Трябва да се направят някои съкращения на разходите, за да не се натоварват крайните потребители – и битовите, и стопанските, каза председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов.
Според Шушулов ако в страната започне активно да се произвежда зелена енергия, това ще доведе до скок в цената на тока за потребителите. Произвежданата енергия от възобновяеми източници все още е малко и ще бъде много малък процент в сметките на крайните потребители, но ежегодно този процент ще расте, каза още шефът на регулатора.
Ръководителите на електроразпределителните дружества ЧЕЗ, Е.ОN и EVN обявиха, че не подкрепят идеята на Шушулов за намаляване на инвестициите по мрежата с цел задържане цената на тока. От дружествата са категорични, че техните инвестиции са важни за състоянието на българската индустрия.

darikfinance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *