Кризата удря и прането на пари

Световната финансова криза ще доведе до по-строг контрол върху прилагане на мерките срещу прането на пари, коментира Васил Киров – директор на Дирекцията за финансово разузнаване към ДАНС по време на семинар, организиран от Световната одиторска компания „Делойт“ в столичния хотел „Хилтън“.
Според Киров 40 държави са предизвикали интереса на световните институции във връзка с евентуалното по-лесно пране на пари поради по-лошата регулация на банковия сектор, предаде БГНЕС. В евроазиатската зона те са 12, но България не е сред тях. Киров каза, че от 2006 година насам в страната ни има 25 присъди за пране на пари, като 18 от тях са влезли в сила.
ДАНС работи по всички мерки за пране на пари, включително и чрез Фондовата борса, добави Кринов.
„Българският финансов сектор е добре регулиран, но има сектори, които почти не са регулирани. Има юрисдикции, които имат по 20 000 души население и по 300-400 банки“, подчерта шефът на финансовото разузнаване.
Според Йос Де Вит – старши експерт към Съвета на Европа по проекти за борбата с прането на пари, в световен мащаб годишно се перат над 2,85 трилиона долара. От тях се конфискуват значително под 0,1%. Според Йос Де Вит рязко се обръща внимание на външните пари, които се перат в една държава. Основни източници на мръсните пари са измамите, дрогата, търговията със застрашени животински видове и трафика на хора, отчете той.
„Създаването на закон не решава проблема, той само го започва. Според него е необходимоотлично познание на механизмите за пране с цел ефективно противодействие. Повечето държави обаче не знаят как да се справят с проблема“, заяви евроекспертът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *