Криза в Испания – всяка втора агенция за недвижими имоти е фалирала през 2007 година

Броят на агенциите за недвижими имоти в Испания рязко се понижи през 2007 година, съобщава руският сайт newsru.com. Причината за кризата е силният в продажбите на недвижими имоти в страната. В началото на 2007 година в страната са функционирали около 80 хил. агенции. От тях в момента работят едва около 40 хил., а тенденцията е фалитите да продължат и през тази година, отчитат от сдруженията на търговците с недвижими имоти в Испания.

Продажбите на недвижими имоти са с 40% по-малко и 150 хил. агенти са останали без работа, сочат още данните.

Банкрут засега засяга главно по-малките компании, а големи агенции като Fincas Corral и Tecnocasa бяха принудени да съкратят голяма част от служителите си.

През последните 10 години пазарът на недвижими имоти изживяваше истински бум, свързан с общия икономически подем, ниската стойност на ипотечните кредити и подобряване на благосъстоянието на населението. Сега обаче ситуацията е съвсем различна – на лице е висока инфлация, ръст на лихвите по кредитите и безработица, коментират икономисти.

Преди 2 години испанците плащаха ипотеки в размер на 600 – 700 евро месечно. В момента обаче месечните вноски надхвърлят хиляда евро. Много семейства въобще не са в състояние да изплащат кредитите, тъй като средната заплата не надхвърля 1,5 хил. евро, коментират още испанските анализатори.

Цените на недвижимите имоти се повишиха близо три пъти за последните 10 години. Цената на тристайните апартаменти се движи между 300 и 350 хил. евро в Мадрид и големите градове и между 250 – 300 хил. евро в испанските курорти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *