Криза за български плодове и зеленчуци

Българските домати и чушки ще са рядкост на пазара това лято, а реколтата от череши, сливи и кайсии ще бъде 30% от миналогодишната, съобщи за „Труд“ Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. По думите му дъждовете от последния месец са попречили на стопаните да засядат градините. Драстично са намалели площите, засети с домати и пипер тази година, показват и данните към средата на май на Министерството на земеделието и храните. С близо 32% по-малко са декарите, засети с домати – от 13 235 дка през май 2015 г., на едва 9036 дка.

Още по голям е спадът при чушките – с 56,8%. Или от засети 8955 дка през пролетта на миналата година, на 3870 дка през тази.

Затова ще внасяме домати и чушки от Македония за преработващата промишленост, допълни Трифонов.

Традиционно през лятото ядем и полски домати, заради големите субсидии, които взимат производителите там.

Миналата година имаше 17% ръст на вноса, за тази очакваме 25% увеличение при доматите и чушките за директна консумация, допълни Трифонов. По думите му две трети от нужните на преработващата промишленост зеленчуци също ще бъдат вносни.

Реколтата от череши и сливи е унищожена на 100 процента в някои райони като Кюстендилско. Засегнати са и масивите от кайсии и праскови, допълни председателят на съюза. С 13 на сто намаляват и площите, засети с пъпеши, увеличение има при дините – 29,4% над нивата отпреди година.

Заради по-слабата реколта ще плащаме повече за кило български домати, чушки и плодове на пазара това лято, категоричен е Трифонов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *