Криза на кредитните карти

От Fitch Ratings казаха, че делът на лошите заеми по кредитни карти в САЩ е достигнал рекорд от 10.44% през юни, увеличавайки разходите за застраховане на кредитите и свивайки маржовете на печалба за компаниите в сектора и до 10-годишни дъна, съобщи Financial Times.

Маржините на печалба на компаниите от продажба на извънбалансов дълг, обезпечен с кредити, през юни са намалели под прага от 5% за първи път след ноември 1998 г.

Растящите загуби от кредитни карти в последните месеци накараха банките в САЩ да се насочат към създаване на извънбалансови поделения, с които да превърнат стотици милиарди долари потребителски заеми в структурирани облигации, които да продадат на инвеститорите.

Най-лошият сценарий, пред който са изправени банките, е нарастване на загубите от кредитни карти до нива, които да принудят извънбалансовите поделения да платят на облигационерите по-рано.

Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase и American Express са увеличили използването на заеми от кредитните карти като обезпечение за емисии от ценни книжа през последните няколко месеца.

Според анализаторите на Fitch, банките досега успяват да запазят печалбите си над опасно ниските нива и се подготвят за бъдещи загуби, заделяй допълнителни резерви, което значи, че пониженията на рейтингите може да бъдат избегнати.

Миналата седмица Moody’s Investors обяви, че нивото на несъбираемите кредити по кредитни карти в САЩ е минало 10% през май, достигайки за шести пореден месец, нов рекорден връх.

Компаниите за кредитни карти реализираха огромни печалби по време на кредитната експанзия, но сега губят милиарди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *