Кризисната обстановка в страната постепенно се нормализира

© Снимка:Архив

Обстановката в Ямбол и Елхово след обилните валежи постепенно се успокоява. Измереното тази сутрин ниво на река Тунджа край Елхово е 4 м и 25 см и не се е покачило повече от 15 часа, съобщиха от Гражданска защита. Възстановено е и електрозахранването на част от града, след като вчера трафопост бе наводнен. В град Ямбол късно снощи бе пусната питейната вода. Няма нови сигнали за наводнения. В община Тунджа, на чиято територия има над 100 язовири обстановката също се нормализира.
Валежите и снеготопенето, съчетани с високи подпочвени води и непочистени на места дерета причиниха наводнения и големи щети в селата от равнинната част на Сливенската община. Според началничката на общинския отдел за управление при кризи Снежана Кънева остават залети с вода над 10 селища. Най-тежко е положението в Жельо Войвода, където цяло село е под вода, а на места къщите са като наколни жилища. За бедствието спомогна разлив на река Сажевица. Под вода са хиляди декари посеви и градини край Горно Александрово и Биково.
Стопаните са притеснени за реколтата. И днес ще продължат отводнителните дейности в дворовете и къщите в селата Блатец, Чокова, Бозаджии, Скобелево, в детските градини в Кошаре и Топлоджане, Сливенско, Стоил Войвода и Млекарево, Старозагорско. Валежите активириха свлачище на почви в местността Хисарлъка в Сливен и срутища на камъни от хълма Хамам Баир към оживен булевард, което се наблюдава и почиства.

30 селища в Смолянска област са с прекъснато електрозахранване. Най-много са в община Мадан и в Смолян. Без път, заради снега са четири села в община Баните и две в Рудозем. Най-тежка остава обстановката в смолянското село Мугла, до което в неделя пътят беше пробит, но новия сняг вчера го откъсна от света за пореден път.
Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са сухи, на места мокри и със заснежени и заледени пътни участъци, които се обработват и опесъчават.
ГКПП „Кулата” към 06.00 часа е отворен. Затворен е ГКПП „Капитан Андреево”, поради наводняване, и всички моторни превозни средства се пренасочват през ГКПП „Лесово”.
Автомагистралите „Тракия” и „Хемус” са сухи със заледявания на виадуктите, които се опесъчават.
Поради мъгла е намалена видимостта до 50 м в района на София на Околовръстен път и „Ломско шосе” и в района на Костинброд и Кнежа, до 100 м в района на Ботевград и в областите Велико Търново, Кюстендил и Разград, до 150 м в района на Севлиево.
Затворени са проходите Троян – Кърнаре, Твърдица – Елена, Етрополе – Златица, Върбишки и Арабаконак.
Въведените са следните ограничения за движение на моторни превозни средства:
Забранено е преминаването на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан, пътя Стара река – Сливен и Сливен – Ичера и в района на Печинско.
Всички автомобили да са с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета през проходите Превала, Рожен, Пампорово и по пътя Батак – Доспат. Товарните автомобили да са с вериги и без ремаркета.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *