Криптоминьори вече крадат ток директно от трафопостовете

Кражбите на електроенергия, свързани с добива на дигитални валути като Bitcoin, придобиват нови размери. Криптоминьорите вече не се ограничават само до захранващата мрежа в домовете и офисите, а връзват машините си директно към трафопостове на електроразпределителните дружества, използвайки кабели за високо напрежение.Криптоминьори вече крадат ток директно от трафопостовете.

Резултат с изображение за Криптоминьори

За това съобщиха от ЕВН, след като са установили подобни незаконни действия на територията на Южна България. По случаите работи полицията, но към момента няма установени и идентифицирани нарушители, както и иззето оборудване, информира в.Капитал.

Причината търсачите на цифрово злато да поемат този риск е, че основният разход при добиването на дигитални валути е именно електричеството и неговото минимизиране увеличава значително печалбите. Така например само за ден една добра конфигурация от майнъри (машинки за добив на монети) може да потреби ток за 1000 лв., който, ако не бъде платен, автоматично се превръща в доход за миньора.

Фургон за биткойни

Установените от ЕВН кражби на електроенергия са в района на гр. Стамболийски. Общо при тях е, че става дума за трафопостове в покрайнините на малки населени места като Йоаким Груево, Марково и Скобелево, поради което установяването на незаконното свързване става по-трудно. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от обектите е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видеонаблюдение и СОТ.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *