КРС даде начало на надпреварата за цифровите мрежи

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обяви в петък намерението си да проведе две конкурсни процедури за изграждане на национални цифрови телевизионни мрежи. Това стана само ден след като правителството прие актуализиран план за преминаване от аналогово към дигитално излъчване. Процедурата на КРС ще протече на два етапа, като решението за едновременното обявяване на конкурсите за първия и втория етап на цифровизацията беше записано в промените на Закона за електронните съобщения, приети в началото на март. Срещу тези текстове обаче се обявиха телевизионните оператори, според които бъдещият притежател на цифровите мрежи ще монополизира пазара.

Причина е, че при първия етап се предвижда издаване на едно разрешение за изграждането на две цифрови телевизионни мрежи, а при втория разрешението ще бъде дадено за три. Компанията, спечелила конкурса за първия етап, ще излъчва на „островен“ принцип в градовете Бургас, Варна, Видин, Пловдив, Русе, София и Стара Загора до декември 2009 г. До юни 2010 г. мрежата трябва да обхване и Благоевград, Кърджали, Плевен, Смолян и Шумен, а до юни 2012 г. да осигури покритие на поне 95% от населението във всички зони на обслужване.

Аналогични са изискванията и към победителя при втория етап, който ще изгражда три цифрови мрежи. Излъчването трябва да започне на „островен“ принцип до юли 2011 г. в Бургас, Варна, Видин, Пловдив, Русе, София и Стара Загора, а до януари 2012 г. – да започне излъчването в Благоевград, Кърджали, Плевен, Смолян и Шумен. Покритието на 95% от населението на регионите трябва да бъде постигнато до юни 2015 г.

Кандидатите за участие в процедурите следва да заявят намеренията си до 3 април.

За момента не е ясно коя компания ще се възползва от процедурата на КРС, след като преди седмица БТК реши да изтегли документите си във връзка с продажбата на Национално управление „Радио- и телевизионни станции“ на ORS (Oesterreichische Rundfunksender). Причина за това стана становище на Комисията за защита на конкуренцията, която обяви, че се нуждае от още четири месеца, преди да реши да даде зелена светлина на сделката. Дотогава намеренията на австрийската компания да стъпи на българския пазар бяха свързвани тъкмо с предстоящата цифровизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *