Кръгла маса коментира валутния борд: Ще са нужни милиарди

Валутният борд е механизмът, който оказва най-голямо влияние на политическата власт у нас. Около това мнение се обединиха независими икономисти преди навършването на 12 години от въвеждането на паричния съвет в България, предаде БНР.
Преди фиксирането на лева към марката, българските политици не можеха да овладяват неконтролируемото си желание за харчене и печатане на пари, коментираха икономисти. Според Георги Ангелов, старши-икономист в института „Отворено общество“, дори грубото сравнение на цифри доказва ползата от въвеждането на валутния борд. През 1997 инфлацията е била 230%, след това тя е средно годишно около 6%.
Георги Ганев, програмен директор на от Центъра за либерални стратегии, отчете, че именно заради борда, хората вярват в лева. Преди 12 години едва 15% от българите са имали доверие на местната валута. Сега те са 93%. Той посочи, че вероятността бордът да предизвика срив в икономиката е равна на нула и това означава, че ако бордът бъде премахнат, това ще бъде политическо решение. Тогава доверието ще трябва да се гради от нови, по-ниски нива, посочи той.
Опасността пред валутния борд е политическа, смята Лъчезар Богданов от „Индъстри уоч“. Фундаментално погрешно е, да се държим сякаш паричният съвет е необходимото зло, от което трябва да бягаме, категоричен бе той.
Необходими са мерки за овладяване на държавните разходи, за да се избегне бюджетен дефицит. Данъчните приходи за тази година са отбелязали ръст само през януари, в сравнение с януари през миналата година, докато през февруари, март и април се отчита спад, който все повече се увеличава, каза Георги Ангелов, цитиран от БТА.
През април данъчните приходи намаляват, като само при ДДС те са по-малко с 38 процента, отколкото през миналия април, посочи той. В същото време бюджетните разходи все повече се увеличават, това прави ножица, която изяжда бюджетния излишък, посочи той. Според него, ако тенденцията се запази, държавата ще излезе на бюджетен дефицит след един-два месеца.
Ангелов посочи, че има няколко варианта за икономическо развитие и в момента България се движи във варианта, при който има спад на данъчните приходи в рамките на 15-20 процента. Това означава, че ще са необходими между 1,1 – 2,2 милиарда лева за покриване на бюджетния дефицит до края на годината. При спад на данъчните приходи от 25 процента, ще са необходими почти 3 милиарда лева за покриване на държавните разходи, посочи икономистът.
Ангелов заяви, че е по-добре бюджетът да се балансира още сега, а не да се изчаква.
По думите на Георги Ганев в момента доверието в българския лев има най-високото ниво, в сравнение с предходни години, и това е убедителна подкрепа за валутния борд.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *