Кръгът на изчезналата дойче марка се провали

Конституционният съд на Германия отхвърли опита да бъде блокиран приносът на страната в пакета от помощи за задлъжнялата Гърция. Подобно решение би могло да предизвика сериозна икономическа вреда, мотивира се съдът, предадоха световните агенции.
Ако изплащането на германската помощ бъде замразено, то това би поставило под въпрос „осъществимосттана спасителния пакет като цяло“, постанови съдът, цитиран от АП, на която се позова БТА.
Мотив за съдебното решение бе, че оказването на финансова помощ на Гърция от Берлин ще помогне да бъдат избегнати сериозни заплахи за стабилността на еврозоната в различни области и не означава, че германското правителство води погрешна валутна и финансова политика, предаде ИТАР-ТАСС.

В петък германският парламент одобри отпускането на кредит от 22,4 милиарда евро (28,6 милиарда долара) на Гърция за три години, а по-късно през деня президентът Хорст Кьолер подписа закона, припомня АП. След вота обаче няколко представители на академичните среди в Германия подадоха жалба в Конституционния съд с аргумента, че пакетът от помощи нарушава Лисабонския договор. Противниците настояха за съдебно решение, което да блокира помощта, докато бъде разгледан техния случай.
Инициаторите са четирима юристи, които веднъж вече сезираха Конституционния съд през 1998 година срещу въвеждането на еврото, но безуспешно. Към тях се е присъединил и един предприемач.
Някои медии ги наричат „Кръгът на изчезналата дойче марка“.

До края на 2010 година Германия трябва да предостави на Гърция 8,4 милиарда евро. Общият размер на германските нископроцентни кредити е 22,4 милиарда евро от общо 110 милиарда евро, които всички страни в еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) се ангажираха да отпуснат на Атина до 2013 година – съответно 80 милиарда и 30 милиарда евро.
По всяка вероятност това далеч не е всичко, което Гърция и други страни от ЕС с бюджетни проблеми ще получат като финансова помощ от своите по-благополучни партньори в еврозоната и МВФ, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *