КТБ не е фалирала, но се нуждае от допълнителен капитал

Корпоративна търговска банка се нуждае от допълнителен капитал, но не е фалирала. Това показват данните отдоклада за текущото състояние на банката, публикуван от БНБ.

Активите на банката към края на юни са 6 896.2 млн. лева, коетоeсъс 741.4 млн. лева по-малко от сумата към края на май.

Високо ликвидните активи са 144.3 млн. лева, като намалението спрямо края на предходния месец е с 671.9 млн. лева.

Портфейлът от ценни книжа е в размер на 776.9 млн. лева, а кредитният портфейл е в размер на 5 265.6 млн. лева.

Депозитите от граждани и предприятия са 5 620.4 млн. лева, като намалението спрямо края на май е с 630.7 млн. лева.

Финансовият резултат на КТБ към полугодието е загуба в размер на 65.3 млн. лв. и се дължи изцяло на начислените през юни разходи за обезценкина кредитния портфейл в размер на 95.91 млн. лв.

Същевременно квесторите отбелязват, че тези разходи за обезценки са определени по съществуващите процедури за прилагане на вътрешните правила на банката, които не осигуряват пълно съответствие с изискванията на Международните стандарти за финансова отчетност.

На основата на неодитираните отчети общата капиталова адекватност на банката към края на юни е 10.54 на сто, а адекватността на капитала от първи ред – 7.86 на сто, т.е. КТБ не изпълнява критериите на БНБ и по двата показателя и се нуждае от допълнителен капитал.

Квесторите отчитат, че издадена на 19 юни протокол разписка показва, че „Бромак“ ЕООД дължи на КТБ АД суми в различни валути собща левова равностойност 205 887 хил. лева. Според същия протокол разписка дължимите сумиследва да бъдат възстановени до 30 юни. След изтичането на срока квесторите са изпратили нотариална покана задоброволно изпълнение, а в последствие са предприети действия пред компетентния съдпо обезпечаване на вземането.

Квесторите поставят като основен въпроса за необходимостта от определяне на надеждна оценка на кредитния и инвестиционния портфейли на банката, която да отговаря на текущото състояние на кредитополучателите и емитентите и да съответства на Международните стандарти за финансова отчетност.

За целта Управителният съвет на Българската народна банка реши на заседание днес да създаде специален екип, който в срок до 15 септември да организира подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка и да подпомага квесторите в управлението на взаимоотношенията с кредитополучателите, включително и за предприемане на необходимите действия спрямо длъжници, които не осигуряват редовно обслужване на своите задължения към банката.

Освен това ще се сключи договор за правна помощ по прегледа на обезпеченията като част от процеса на окомплектоване и подготовка на кредитните досиета и допълнителни договори с одиторските фирми „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД за цялостна оценка на активите на банката, която да бъде осъществена до 20 октомври.

БНБ ще отправи покана към акционерите за заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа за КТБ АД.

А до 20 август ще се извършат промени във вътрешните правила и процедури за определяне на обезценките по кредитни експозиции с цел обезценките на експозиции със съществени нарушения в обслужването да се определят на индивидуална основа, с което да се постигне пълно съответствие с Международните стандарти за финансова отчетност.

За да се изпълнят всички тези процедури квесторите ще внесат предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ АД.

От БНБ съобщават още, че на 25 май са изпратили писмо до председателя на Европейския банков орган с покана да извърши независим преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *