Куба ще разработи 24 нови петролни находища тази година

Кубинската държавна петролна компания Cupet(Cuba Petroleos) обяви намерението си тази година да разработи 24 нови петролни находища, за да увеличи добивите си на течни горива. “През 2009 г. Cupet реши да увеличи сондажите с наши собствени ресурси“, каза отговарящият за петролния сектор Хулио Хименес в изявление по телевизията, допълва БГНЕС.
Според него 16 от 24-те кладенци ще бъдат завършени през годината. Този проект ще бъде реализиран изцяло с национално финансиране, чийто размер не се уточнява, но с помощта на чужди и кубински компании, използвайки модерна технология за подводни сондажи от брега.
Проектът включва находището във Варадеро, в провинция Матансас, където се намират най-големите доказани резерви на петрол на страната – около 4.5 млрд. барела. Инсталирането на платформа в морето за експлоатация на това находище “би струвало десет пъти по-скъпо“ отколкото използването на модерната технология.
В Куба работят десетина чуждестранни компании. В страната се произвеждат около 80 000 барела суров петрол дневно, което позволява да се покриват 47 на сто от консумацията в страната. Останалата част се доставя от Венецуела, която продава на своя близък съюзник 92 000 барела дневно на преференциална цена.
Източници: БГНЕС
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *