Купуват коли за 3 млн. лв. за депутатите

Народното събрание обмисля да похарчи 3 милиона лева за нови коли. Законодателите възложиха обществена поръчка.
52 коли от автопарка на 40-я парламент са за подмяна, съобщиха за bTV от администрацията на Народното събрание. Тъй като тези машини са изминали над 500 хиляди км. и са напълно амортизирани, е възложена обществена поръчка за купуването на нови.
Два месеца преди изборите Народното събрание обмисля да поднови автомобилния си парк. През 2008 г. парламентът също имаше намерение да купи коли за близо 2,7 млн. лв. Обществена поръчка обаче не беше възложена. Вероятно сега парламентът ще подмени около 80 коли „Мерцедес“ и „БМВ“. Досега покупката се отлагаше заради страх от обществените реакции.
„Отказвам се, декларирам го пред вас, че се отказвам. То на практика, че съм пътувал, 5-6 пъти с държавна кола, означава, че се съм се отказал, извинявам се“, каза Радослав Илиевски от левицата.
Хасан Адемов коментира, че избирателят се дразни от всякакъв вид екстри, и то не без основание. „В този смисъл не трябва да се залита в нито една от двете посоки – не съм убеден че избирателната активност ще се покачи, ако тръгнем голи и боси в избирателните региони’, добави Адемов, ДПС. „Може би ще трябва да се направи поръчка за велосипеди при това положение’, добави Нихат Кабил.
В 40-я парламент има много депутати, които ползват личните си автомобили, за да се върнат при семействата си и да посетят избирателните си райони. Но прибягват и до държавните машини. „Имало е форсмажорни обстоятелства знаете, напрегнато е в парламента от пленарна зала да се качиш в собствения си автомобил“, каза Радослав Илиевски.
Законодателите са единодушни, че има нужда от подмяна на старите лимузини, които застрашават сигурността им, но не всички са привърженици на скъпите марки. Препоръчват не толкова луксозни, за да не се подразнят избирателите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *