Купувачи на земеделска земя са предимно спекуланти

Купувачи на земеделска земя в България са предимно спекуланти, а не производители, каза Орлин Владиков, председател на Национално сдружение недвижими имоти на панелната дискусия „Инвеститори в земя – профили и успешни стратегии“, част от Осмия строително-инвестиционен форум, който завърши в петък. „Купувачите са предимно такива, които очакват тази земя да поскъпне и те да я продадат с добра печалба“, добави Владиков.

Според него трябва все повече предприемачи да бъдат стимулирани, за да купуват по-големи масиви, които да бъдат комасирани и обработвани след това. „У българските купувачи на земя липсва агроопит и традиции, а това пречи при осъществяване на земеделските проекти“, каза още Владиков.

Според Симеон Митев, управляващ директор на агенция „Шанс 96“, основните участници на пазара на земя са три групи – собственици, купувачи и консултанти. „Собствениците понякога искат нереално висока цена, купувачите се надяват да купят земята на много ниска цена, а консултантите трябва да намерят допирната точка между тях“, каза Митев.

Търговията със земеделска земя по Черноморието е по-активна, отколкото в останалите райони на страната, каза Румяна Георгиева, президент на „Инфомакс недвижими имоти“. „Черноморието е туристическа дестинация и затова тук земята се продава по-лесно“, каза Георгиева.

Според нея първите купувачи преди няколко години са търсели парцели от по 2-3 декара за семейни хотели, докато сага на пазара са големите инвеститори, които купуват големи парцели за хотели и сгради с апартаменти. „Земята в 200-метровата зона вече е изкупена“, допълни Георгиева. Тя добави, че преди 8 години цената на земята е била 5-8 долара на кв. м, докато сега вече е нормално да се искат 70-80 евро на кв. м.

„Новите дружества със специална инвестиционна цел от типа на Елана фонд за земеделска земя дават възможност и на дребните инвеститори да получат добра доходност от инвестиции в земеделска земя“, каза Мирослав Стоянов от Елана Инвестмънт.

Румен Соколов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *