Купувачът на Cumerio ще има достъп и до металургичните предприятията в България

Norddeutsche Affinerie ще плати по 30 EUR за една акция на белгийската металургична компания, собственик на медната рафинерия в Пирдоп

Водещата европейска медодобивна компания Norddeutsche Affinerie ще изкупи металургичната компания Cumerio за 777 млн. EUR. Norddeutsche Affinerie ще плати по 30 EUR за една акция на белгийската металургична компания. В сравнение с пазарната капитализация на компанията в петък това е 20% повече. От началото на тази година пазарната капитализация на Cumerio е нараснала до 643 млн. EUR, в резултат на поскъпването на акциите с 37%. Пазарната капитализация на Norddeutsche е нараснала от началото на годината с 58% и е два пъти по-голяма от тази на белгийската компания – 1.25 млрд. EUR.

През следващите три години след сключването на сделката Norddeutsche възнамерява да удвои производството на мед, като се възползва от благоприятната ценова конюнктура. Цената на медта от 2002 г. се е увеличила 4 пъти. До 2010 г целта на германското дружество е постигане на годишно производство от 1 млн. тона рафинирана мед. Покупката на белгийската Cumerio, ще даде на Norddeutsche достъп до управлението на предприятията в България, Белгия, Италия и Швейцария. Белгийската металургична компания е сред заявилите интерес да участват като стратегически инвеститор в проекта за изграждане на АЕЦ Белене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *