Куриерските пратки поскъпват с 20%

Обикновените пощенски услуги, предлагани от частните куриерски фирми, поскъпват с 20%. Причината е, че върху тях вече ще се начислява ДДС. Освободени от данъка остават единствено услугите на „Български пощи“, което според засегнатите компании означава само едно – държавата се опитва да върне монопола на държавната компания.

Резултат с изображение за спиди и еконт

Промяната е уредена с поправки в закона за пощенските услуги, които в момента се гледат в парламента. В същото време Националната агенция за приходите (НАП) изненадващо реши да търси от частните куриери ДДС за тези услуги и със задна дата. Така компаниите неочаквано се оказаха данъчни нарушители, дължащи милиони левове ДДС на хазната.

Повече от 10 години в конкуренция с „Български пощи“ частните куриери предлагат универсална пощенска услуга, която по Закона за ДДС е освободена от облагане за доставка. Става дума за писма до 2 кг, включително и препоръчани, както и на колети до 20 кг, които, за разлика от другите пратки, се доставят в срок от 3 дни и не се връчват лично на получателя, а в пощенската му кутия или в съответния офис на куриерската фирма. Сега обаче Националната агенция на приходите (НАП) твърди, че освободени от ДДС са единствено услугите на „Български пощи“, но не и тези, предлагани от частните оператори.

Специално указание на НАП по въпроса няма. Че дължат ДДС за обикновените пощенски услуги, куриерските служби разбират в средата на април. Тогава са поканени на срещи в приходната агенция по повод данъчни ревизии, започнали във фирмите им в края на миналата година. Срещите са били провеждани поотделно с всеки един от частните пощенски оператори, като някои твърдят, че им е казано, че ще трябва да платят ДДС върху тези услуги за пет години назад, колкото е давностният срок. От НАП не са отговорили до момента на запитването на в. „Сега“ дали това е вярно и защо след 13-годишна практика на освободени от ДДС услуги данъчните променят прочита на закона. От най-голямата куриерска компания „Еконт Експрес“ заявиха пред в. „Сега“, че за плащане на ДДС със задна дата не е станало въпрос по време на срещата. От фирмата обаче очакват с притеснение ревизионния акт, от който ще стане ясно дали и за колко години назад ще трябва да се внесе данъкът, информира в.Сега.

Ако се стигне до възстановяване на налога, то това би било убийствено за бранша, защото означава компаниите да извадят общо десетина милиона лева за всяка отминала година, без да се броят лихвите.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *