Курсът на лирата се срина до най-ниското си ниво от 1985 г.*

Над 10-процентният срив по време на азиатската търговия предвещава най-лошия ден за валутата в нейната история

Курсът на лирата пише история успоредно с британците, които по всичко личи, че избраха да излязат от Европейския съюз (ЕС), предава Bloomberg.

Британските пари отчетоха рекорден срив спрямо долара, като курсът слезе до най-ниското си ниво от 1985 г. насам.

Това се случва, след като последните данни от референдума сочат превес на подръжниците на Brexit.

Над 10-процентният срив по време на азиатската търговия предвещава най-лошия ден за валутата в нейната история. Сривът е по-сериозен в сравнение с т.нар. Черна сряда, когато лирата поевтиня с 4,1% спрямо долара. Това бе предишният най-голям спад в курса на британските пари. Това се случи, когато Лондон напусна Валутно-курсовия механизъм.

Към 7:38 часа българско време лирата се понижaва с 10,36% до 1,3335 долара за една лира по време на азиатската търговия.

 

Графика: Investing.com

Курсът на лирата се колебаеше значително от началото на кампанията през февруари, като действаше като барометър за настроенията и рефлектираше на курса на дебата. Движенията след вота са по-драматични.

Курсът беше над 1,50 долара, което бе най-високото ниво от декември 2015 г. насам, след като проучване на YouGov предрече, че делът на привържениците за оставане беше 52%. Но сега вотът се обръща при голяма част на преброени бюлетини.

Ценовите движения при лирата са в унисон с прогнозите на трейдъри и кономисти в случай на Brexit. Резултати от анкета на агенцията сочат, че курсът ще се срине до 1,35 долара за една лира в деня след вота.

Докато по-евтиният паунд може да стимулира износителите, той може да увеличи цените за британските потребители и да осуети опитите на Английската централна банка да посрещне инфлационната си цел.

 

investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *