Куршумът, който може да довърши туризма

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ще изсреля ли правителството ДДС-куршума?

Исландският вулкан с непроизносимото име не нанесе сериозни щети на българската туристическа индустрия. Сега обаче тя е застрашена от планираните правителствени мерки за справяне с кризата, смята Антоанета Пунчева:

Туристическата индустрия генерира повече от 5 на сто от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз. В сектора са регистрирани 1,8 млн. компании, в които работят близо 9,7 млн. души, или малко над 5 на сто от всички заети. Като се добавят свързаните с него индустрии, излиза, че с туризъм се занимават повече от 12 на сто от заетите в ЕС, които произвеждат и над 10 на сто от БВП на Общността. Данните бяха изнесени на конференцията за бъдещето на туризма в Европа, организирана от Европейската комисия.
Днес Лисабонският договор дава възможност за специфични действия в туристическия сектор от страна на институциите в общността. Изригването на вулкана в Исландия и последствията от него показаха необходимостта от общи европейски политики. Загубите на европейските икономики от блокирането на въздушното пространство по предварителни данни достигат четири милиарда евро. Туризмът е загубил близо милиард, според оценката на Еврокомисията.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Очакванията за сезона – все още оптимистични
Поносими загуби и добри прогнози
Загубите за туризма в България са в размер на 280 хиляди евро, от които около 80 хиляди евро са загубите на хотелите главно от бизнес пътувания, основни за този сезон на годината. Това твърди пред Агенция „Фокус” Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Според други България не е понесла сериозен удар, а през тази година я очаква около 5 на сто ръст на туризма. Прогнозите за Европа са за ръст от 1 до 3 на сто за 2010 г.
След годините на руската вълна и румънския бум в България първите три месеца на 2010 бележат ръст на туристи от Сърбия и Македония от порядъка на 40-45 процента. Обичаните от всички майски празници са важен тест за състоянието на туристическия сектор. В тези дни традиционно се препълват хотелите от Сандански до Белоградчик, образуват се дълги колони към Гърция, а някои успяват да стигнат и до екзотични дестинации.
„Засега изглежда, че 2010 година не е изключение”, казва Мадлена Бонева, която работи в една от най-големите туроператорски компании. В офиса й цари оживление, кризата сякаш е останала навън. „Не чувстваме сериозен спад. Гърция много се продава, защото е близо и се пътува с кола. Много групи пътуват за Испания, Париж, Лондон, Малта, има чартъри и за Дубровник. Е, не са много запитванията за Сейшелите и Мавриций. Планираните места са същите като миналата година, а сега вече имаме и тръгване от Варна, полети, пълни над 80 процента”. Мадлена Бонева добавя, че като свършат празниците, ще се тегли чертата за един по-сериозен анализ, но засега нещата изглеждат добре.
Да избегнем фалита, за да прегърнем банкрута
Междувременно премиерът Бойко Борисов съобщи, че ДДС ще бъде вдигнат от 20 на 24 на сто. Само преди месец бе отхвърлен вариантът за ставка от 22 на сто, като много драстична. „Ако анализът покаже, че не можем с останалите антикризисни мерки да избегнем фалита, ще трябва да вдигнем ДДС“, каза пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. „Това е куршум, който трябва да се изстреля и след това вече няма какво да правиш”, коментира, видимо притеснен Трайков.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Гневът на природата не се изсипа върху българския туризъм
„Абе, свалянето на ДДС не беше ли едно от предизборните обещания на Б.Б., или ние не сме го разбрали правилно?”, питат във форумите след горещата мярка, която, ако бъде приета, ще удари услугите, част от бизнеса и, задължително, всички потребители. За да бъде запълнена дупката в хазната. В същото време от други пробойни ще изтекат пари за спортна зала, Лувъра (?!) и издръжката на гигантската администрация. А сивият сектор ще стане графитено сив.
Исландският вулкан с непроизносимото име предизвика задължителния в такива случаи брътвеж за могъщия гняв на природата и неспособността на хората да се справят с него, коментира в седмичния си европейски обзор „Ню Йорк Таймс”. Той рециклира и множество анекдоти като този, че последното желание на исландците било прахът на тяхната икономика да бъде разпръснат над Европа. Дано скоро в черните вицове не заменят Исландия с България, нищо че тук засега няма бедствие. Но това е само на пръв поглед.

Антоанета Пунчева, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *