Кутелът е мистерия, решете я вие!

Проф. Валерия Фол снима Кутела. Тя е един от учените, търсещи истинското предназначение на феномена. Според нея е възможно той да е останка от древните траки.

Тази странна чаша на гиганти се намира на няколко километра от село Розовец, по пътя за връх Братан. Мащабът й е голям – в нея спокойно може да влезе човек. Тя е изключително правилна, а близо до нея са останките на втора. Местните хора я наричат Кутела, защото дълго време се смятало, че е от IХ век и e служила за кръщенета. Днес обаче тази версия се приема за недостоверна, защото изключително тежкият предмет е с твърде сложна изработка, освен това се намира насред гората – далеч от селищата.

Описан е още от братя Шкорпил, бил счупен на части, но през 70-те години – възстановен. Прилича досущ на чаша, има и дръжки отстрани. Височината му е 1,5 метра, дълбочината 1,1. Стените са дебели 40 см. Дъното на вдлъбнатината има диаметър 50 см. Имал и своеобразен капак – воденичен камък, който обаче се превърнал в каменна настилка в двора на недоброжелател.

На около 30 метра има тракийски мегалит – единственият, открит досега в тази част от страната.

Помогнете на археолозите! За какво е служил Кутелът? Очакваме идеите ви на имейл gkaramanev@ossem.eu или като коментар отдолу. Ще имаме грижата те да стигнат до специалистите и така можете да помогнете за решаването на истинска археологическа загадка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *