КФН е издала три акта за нарушения на бившия шеф на “Холдинг Пътища“ Орлин Хаджиянков

Това съобщиха от „Холдинг Пътища“ днес, след като преди няколко дни надзорът обяви, че е съставил общо 14 акта на компанията и на свързаната с нея „Мостстрой“. И двете дружества се контролират от Васил Божков, пише dnevnik.bg.

 
От „Холдинг Пътища“ подчертават, че 11 от тях са за „Мостстрой“ и само трите на Хаджиянков са към тяхната компания. При публикуването на съобщението от КФН не посочиха на коя компания точно какви актове са връчени и какви са конкретните нарушения.
Нарушението на Хаджиянков е за увеличение на капитала на „Пътинженеринг-М“, „Видапътстрой“ и „Пътностроителна техника“. Преди няколко месеца те направиха увеличение на капитала си, а новите акции бяха записани от кипърски офшорки, с което „Холдинг Пътища“ загуби контролния си дял в тях.

 

 

 

 

 
Тъй като пряк акционер в тях е подхолдинг на публичната компания, бяха заобиколени и разпоредбите на Закона за публично предлагане на ценни книжа, които изискват подобни сделки да се одобряват от общо събрание на акционерите. Освен това информация за загубата на контрол не беше съобщена предварително, а едва след приключването на сделките.
 
Малко след загубата на контрола Орлин Хаджиянков беше освободен като изпълнителен директор и на „Холдинг Пътища“, и на „Мостстрой“. Междувременно, още преди да освободи постовете си, „Мострой“ обяви, че ще иска несъстоятелност за себе си и за трите си основни дъщерни дружества. Новината изненада пазара, тъй като дотогава в нито един от отчетите на компанията не се споменаваше за сериозните й финансови проблеми.
Именно заради това са съставени по-голяма част от останалите актове на „Мостсрой“, става ясно от съобщенията на надзора и другия холдинг. Общо 10 от актовете са връчени заради подвеждащи и непълни данни в отчетите за второто и третото тримесечие на миналата година. Останалите четири са за неразкриване или за публикуване на невярна вътрешна информация.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *