КФН задължава Глобал Маркетс да прехвърли всички активи на свои клиенти

Комисията за финансов надзор наложи принудителна административна мярка спрямо „Глобал Маркетс“ ООД.

С тази мярка КФН задължава „Глобал Маркетс“ да прехвърли всички активи на свои клиенти, които не са избрали изрично начин за уреждане на взаимоотношенията им, към инвестиционен посредник, получил лиценз за извършване на дейност в България, който е дал съгласие за това, а в случай че такъв посредник не е налице – в депозитарна институция, включително чрез откриване на нови сметки на клиентите.

Освен това КФН иска от „Глобал Маркетс“ да предостави сключен договор с инвестиционен посредник или депозитарната институция, както и доказателства, удостоверяващи извършеното прехвърляне на клиентските активи.

Решението може да бъде обжалвано по административен ред пред КФН или по съдебен ред пред ВАС. То обаче подлежи на незабавно изпълнение, независимо от неговото обжалване.

От КФН отнеха лиценза на дружеството за инвестиционно посредничество на 14 юли тази година за извършени от „Глобал Маркетс“ ООД и неговия управител Йордан Моллов системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти и актовете по прилагането му.

Констатираните нарушения включват извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключването на сделки за собствена сметка на инвестиционния посредник.

КФН е информирала надлежно и в срок всички надзорни органи в ЕС, включително и Европейския орган за ценни книжа и пазари /ESMA/, че лицензът на посредника е отнет и за предприетите спрямо него надзорни мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *