КФН засилва контрола за пазарни злоупотреби

Народното събрание прие на първо четене законопроекта за прилагането на мерки срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти.

 

Законопроектът отменя действащия Закон срещу пазарните злоупотреби след отмяната на европейската директива за манипулирането на пазара. С нов Регламент в Европейския съюз (ЕС) вече е установена нова регулаторна рамка в областта. Съответните промени в българското законодателство бяха подготвени и внесени в парламента от Министерския съвет в началото на юли.

Комисията за финансов надзор (КФН) ще осъществява надзора по спазването на новия закон, приеха още депутатите. Правомощия в тази област ще има и зам.-председателят на КФН, която отговаря за надзора на инвестиционната дейност.

Текстовете дават и дефиниция на термина пазарни злоупотреби, а именно злоупотреба с вътрешна информация, незаконно разкриване на вътрешна информация и манипулиране на пазара на финансови инструменти.

Със законопроекта се предвиждат и изменения в Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми. Ще има допълнителни изисквания за депозитарите в такива схеми, уреждат се и хипотезите и условията за делегиране на задължения от депозитаря на трето лице,информира infostock.bg.

Промените в законодателството са приети единодушно от комисията по бюджет и финанси към Народното събрание. По-рано днес и депутатите в пленарната зала дадоха одобрението си за текстовете.

Предстои законопроектът да бъде разгледан на второ четене в комисиите и отново гласуван в пленарна зала преди окончателно да влезе в сила.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *