КФН иска трикратно увеличение на санкциите, които налага

Комисияга за финансов надзор предлага на Народното събрание да бъдат увеличени трикратно санкциите срещу нарушителите в сектора, който регулира. Това съобщи пред депутатите от бюджетната комисия зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов. Сега те са до 50 хил.лв. за юридическо лице и 10 хил. за физическо, допълни той.

С промяна в законодателството регулаторът предлага да се прецизира определението за свързани лица, което, по думите на председателя на комисията Менда Стоянова, е доста постно в сегашните разпоредби. Джалъзов допълни, че текстът е писан отдавна, преди капиталовият пазар да е бил достатъчно развит. Има 15 влезли в сила наказателни постановления за това от предишни състави на КФН, а този състав на комисията има 21 случая на влезли в сила санкции.

Джалъзов изтъкна, че проверката на свързани лица в чужбина е доста трудна при това, че по-голямата част от инвестициите на фондовете е в чужбина.

Нетната доходност на универсалните пенсионни фондове е 5.45% средногодишно, а реалната -1.46%, сочат данните на регулатора.

Осигурените за втора и трета пенсия са 4.2 млн. души, а фондовете управляват активи за общо 8.1 млрд.лв. Фондовете ги управляват консервативно – около 40% са в ДЦК, в същото време само 44% са инвестирани в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *