КФН може да проследи полиците по автомобилните застраховки

Комисията за финансов надзор има възможност да проследи всяка претенция по автомобилните застраховки „Гражданска отговорност“ и „Каско“. Това е записано в годишния отчет на комисията, оглавявана от средата на годината от Карина Караиванова.

Възможността за следене на полиците по автомобилните застраховки идва от развитието на информационните системи, включително и на достъпа на застрахователите до данните на МВР, допълват от небанковия надзор. Оттам могат да следят в реално време предявяването и изплащането на претенциите, а оттам и нивото на резервите на компаниите, за да е сигурно, че могат да изплащат обезщетенията.

С модернизацията на информационните системи, които обслужват този пазар, застрахователите ще могат да ползват данните от информационните масиви на МВР, което ще ускори издаването на полиците по Гражданска отговорност. С въвеждането на данните от талона на превозното средство автоматично се попълват и данните в полицата, което ще намали грешките и е в интерес на потребителите, се посочва в отчета.

Значително се скъсиха сроковете по разглеждането на жалби на ползватели на застрахователни услуги. Благодарение на по-добрата организация КФН се произнася по-бързо, което е в услуга на гражданите и бизнеса, отчита финансовият регулатор.

 

 

 

 

 

financebg.com/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *