КФН не си научила уроците от кризата, смятат депутати

От създаването на Комисията за финансов надзор през 2003 година заложените от законодателя цели са изпълнени частично, като при настоящия състав дори този напредък беше заличен и като цяло не бе осигурен адекватен надзор върху небанковия финансов сектор. Тези констатации се съдържат в мотивите на предложенията за изменение на Закона за Комисията за финансов надзор, внесени за разглеждане в НС от депутатите Мартин Димитров, Стоян Мавродиев и Менда Стоянова.

Според техните констатации за почти едногодишния период на своето съществуване и въпреки силните си законови правомощия, настоящият ръководен състав е дал редица тревожни сигнали за недостатъчен и неадекватен надзор и доказа неспособност за решаването на проблемни ситуации, включително породените от настъпилата финансова криза.
В мотивите се изброява още, че в дейностите на комисията е показана липса на адекватен анализ на състоянието и структурата на финансовия пазар и допускане на систематичен риск, липса на анализ за „уроците“ от кризата , липса на адекватна политика за защита на потребителите на финансови услуги, особено в областта на застраховането и силно затруднена координация и диалог между институциите – БФБ, Централен депозитар, БНБ, МФ и поднадзорни лица.
Предложените промени предвиждат съкращаване на ръководните щатове от 7 на пет, като се въвежда ролята на член, подпомагащ политиката по анализ на риска на финансовите пазари. Под специално наблюдение ще бъдат поставени дружествата със специална инвестиционна цел и агенциите за кредитен рейтинг, като последните ще заплащат такса за регистрация в размер на 10 000 лв.
Цел на измененията в закона са да бъдат дадени правомощия за разкриване на действителния собственик на капитала на застрахователни, пенсионни и дружества за социално осигуряване.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *