КФН одобри част от предложените промени в правилника на БФБ-София

С решение на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“, е издадено одобрение на част от промените в правилника на БФБ – София, приети от Съвета на директорите на борсата на заседание от 20 февруари 2006 година.

С част от промените в борсовите правила се регламентира възможността за предварително пласиране на част от акциите от инвестиционна банка съгласно постъпили заявки от инвеститори по определен механизъм. Съгласно действащите до 1 март разпоредби на Правилника няма определен ред, по който тези сделки да се регистрират на БФБ, което е отстранено с одобрените изменения.

Уредена е възможността за осъществяване на т.нар. “стабилизиране” на цената на новорегистрирана емисия с оглед предотвратяване на рязък спад поради повишено предлагане от спекулативно настроени инвеститори. С последните промени се уреждат основни моменти при извършване на IPO (първично публично предлагане), базирани на международната практика.

При IPO са налице три етапа: Подготвителен; Алокация (разпределение) от инвестиционната банка – мениджър/координатор на емисията, предмет на IPO; Последващо листване и търговия с акциите на фондова борса.

През първия етап се извършва правен и финансов анализ на емитента, както и оценка по справедлива стойност, на чиято база се определят ценови граници, в рамките на които трябва да се определи цената на акциите при алокацията. Изготвя се проспект, който след одобрение от съответния регулативен орган, се заявява за борсова търговия. През втория етап инвестиционната банка проучва интереса към акциите сред своите клиенти. В този момент всеки заинтересован инвеститор дава заявка с количество и цена (в рамките на определения ценови диапазон), на която ще купи въпросното количество. Получените заявки се класират на аукционен принцип. Непосредствено преди борсова търговия се определя цената на алокацията, т.е. всички класирани заявки се удовлетворяват по една и съща цена. Веднага след алокацията дружеството се листва и започва борсова търговия с неговите акции.

За да не се стигне до срив на цената на акциите, се извършва т.нар. “стабилизация” на цената от инвестиционната банка, която купува акции в продължение на максимум 30 дни. Стабилизацията се извършва в съответствие с европейските директиви и регулации. Действията по стабилизация обикновено са насочени да парират ефекта от масираните продажби от страна на спекулативно настроени краткосрочни инвеститори. Като цяло са в полза на емитента и дългосрочните инвеститори, повишавайки доверието в пазара. Изразяват се в покупки на новоприетите за търговия ценни книжа от страна на упълномощената инвестиционна банка на определени нива, но само за сравнително кратък период от време, необходимо за “охлаждането” на пазара.

Относно другите предложени промени в борсовия правилник (основно по отношение на изискванията към сключването на сделки, представляващи маржин-покупки и къси продажби) КФН очаква становищата на заинтересованите браншови организации, към които се е обърнала за мнение – Българската асоциация на лицензираните посредници (БАЛИП), Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), като е даден срок за представянето им до 10 март 2006 година. До момента становища в КФН не са получени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *