КФН откри производство по отнемане на лиценза на ИП Глобал Маркетс

Комисията за финансов надзор (КФН) откри производство за отнемане на издадения на ИП “Глобал Маркетс” ООД лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник (ИП), съобщиха от регулатора.

Припомняме, че вчера (30 Юни)Софийска районна прокуратураобразува досъдебно производствосрещу две лица, които са сред собствениците на инвестиционния посредник за подаване на невярна информация за български банки.

Основанията за откритото производство са констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ). Целта на КФН при процедурата е да осигури цялостна защита на интересите на клиентите на посредника при прекратяването на дейността му и надлежното уреждане на отношенията с всички клиенти на ИП, както и осигуряване на стабилност на финансовите пазари.

От 2010 г. досега КФН е извършила различни проверки на дейността на ИП „Глобал Маркетс” ООД, вследствие на които са съставени близо 120 акта за установяване на административно нарушение (АУАН).

Констатираните нарушения са за извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключването на сделки за собствена сметка на ИП, неспазване на основополагащи принципи, регламентиращи дейността на инвестиционните посредници, заложени в ЗПФИ и актовете по прилагането му – да действа честно, справедливо и като професионалист в съответствие с най-добрите интереси на своите клиенти.

Констатирано е също и неспазване на издадения от КФН лиценз, а именно ИП „Глобал Маркетс” ООД е сключвал сделки за собствена сметка, без да има право да извършва такава инвестиционна дейност. С цел съобразяване дейността на „Глобал Маркетс” ООД със законодателните изискванията (на ЗППЦК, ЗПФИ и нормативните актове по прилагането им) на инвестиционния посредник са отправени 42 препоръки.

По случая с “Глобал Маркетс” OOД КФН си сътрудничи с компетентните институции в България, вкл. прокуратурата, ДАНС, Национална агенция за приходите и др. През последната година и половина КФН активно обменя надзорна информация за инвестиционния посредник и с отговорните органи на страни от ЕС като Дания, Полша и Словакия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *