КФН предупреждава за нелицензиран посредник

Комисията за финансов надзор (КФН) предупреждава потенциалните инвеститори и всички заинтересовани лица, че е подаден сигнал от лицензираният от КФН инвестиционен посредник (ИП) „Бул Тренд Брокеридж“ ООД за констатирана измама, пише на интернет страницата на регулатора.

Фирма с името „DEALERWEB“ LTD сключва договори за доверително управление на индивидуален инвестиционен портфейл, като за целта използва името на ИП „Бул Тренд Брокеридж“ ООД, в качеството му на неин представляващ, без неговото изрично знание, съгласие или на основание договорни отношения с ИП „Бул Тренд Брокеридж“ ООД.

С тези си действия, „DEALERWEB“ LTD е злоупотребила с името на инвестиционния посредник, и е поставила под въпрос добросъвестността и добрата репутация на ИП „Бул Тренд Брокеридж“ ООД както сред обществото, така и пред професионалната общност.

Инвестиционни услуги и дейности могат да бъдат предоставяни единствено от дружества, получили лиценз от КФН за извършване на дейност като инвестиционен посредник; банки, получили лиценз от БНБ и вписани в регистъра на КФН като инвестиционни посредници; инвестиционни посредници от държави членки при условията на свободно предоставяне на услуги или чрез клон на територията на Република България. Относно дейността по управление на портфейли от финансови инструменти и парични средства, освен горепосочените дружества, право да извършват тази дейност имат и дружества, получили лиценз за извършване на дейност като управляващо дружество или управляващо дружество от държава членка.

„DEALERWEB“ LTD не попада в нито една от изброените по-горе хипотези, както и няма сключен договор за представителство с ИП „Бул Тренд Брокеридж“ ООД видно от подадения сигнал до КФН.

КФН предупреждава, че „DEALERWEB“ LTD няма право да предоставя инвестиционни услуги и дейности на територията на Република България, включително от името и за сметка на ИП „Бул Тренд Брокеридж“ ООД.

Инвеститорите, е необходимо първо да проверят дали съответното дружество е лицензирано от КФН и има право, съгласно издадения лиценз, да предоставя инвестиционни услуги и дейности на клиенти.

Списък на инвестиционните посредници и управляващите дружества, получили лиценз от КФН, може да намерите на интернет страницата на КФН

Списък на инвестиционните посредници от държави членки, имащи право да предоставят инвестиционни услуги и да извършват инвестиционни дейности на територията на Република България, също може да намерите на интернет страницата на КФН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *