КФН припомни, че ще санкционира всякакви опити за манипулиране на пазара

Разпространяването чрез средствата за масово осведомяване, включително и чрез интернет, или по какъвто и да е начин на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа, включително изразяването на манипулативно мнение, разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини относно публичните дружества представлява пазарна манипулация съгласно Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти.

Това се посочва в прессъобщение, публикувано на официания уебсайт на Комисията за финансов надзор (КФН), във връзка с твърдения и коментари, разпространени от и чрез медии, по отношение на публичните дружества „Корпоративна търговска банка“ АД и „Булгартабак – холдинг“ АД.

Комисията припомни, че следи стриктно и ще санкционира всяко незаконосъобразно поведение, което може да повлияе негативно на капиталовия пазар и да засегне финансовата стабилност на страната.

„КФН е независим регулатор и като такъв се ръководи единствено от закона и защитата на инвеститорите и обществения интерес и е напълно безпристрастна при вземането на решения, налагането на принудителни административни мерки и налагането на санкции. В практиката си КФН винаги е била и остава над конюнктурните конфликти между участници на капиталовия пазар и българския бизнес“, посочи в становището си Комисията.

Регулаторът излезе със становище и във връзка с друга актуална тема, свързана с президента на България Росен Плевнелиев. Комисията категорично опроверга информацията в някои медийни публикации за наличието на сигнал от институцията или нейни представляващи до български или международни органи, в който да е намесен президента.

„Определяме замесването на президента на страната и КФН в подобни спекулации като вредно и неспомагащо по никакъв начин за правилното функциониране на институциите в държавата и защитата интересите на гражданите“, отбеляза регулаторът.

Комисията припомни, че по повод продажбата на публично дружество „Каолин“ АД е предприела поредица от проверки, наложени са принудителни мерки, сезирани са компетентните разследващи органи и се водят съдебни дела във връзка със съмнения за ощетяване на миноритарните акционери чрез сделката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *