Къде е задължително гласуването по света

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че партията му е готова за избори, но желае да бъде въведено задължително гласуване за българските граждани. Изказването му дойде в отговор на обявената от ДПС в четвъртък идея за оставка на кабинета „Орешарски“ и провеждането на предсрочни парламентарни избори до края на годината. „В чл. 42 на Конституцията е казано, че гласуването е право на българските граждани, а не задължение. Затова считам, че предложението на президента за задължително гласуване обслужва определени политически партии.“ Това заяви в предаването „Лице в лице” на bTV заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова на 30.01. 2014 година. ГЛАСОВЕ направи кратко проучване за това в кои държави по света изборният вот е задължителен и какви санкции следват, ако един гражданин откаже да отиде до урните.

Гласуването е задължително в 23 държави.

Предлагаме ви любопитни подробности за някои от тях:

– В Белгия задължителното гласуване е въведено със закон през 1892 г., така е и до днес.

– Аржентина въвежда задължителното гласуване през 1914 г.

– В Холандия задължителният вот е въведен през 1917 г., но е отменен през 1967 г.

– Австралия въвежда закон за задължителното гласуване през 1922 г. Тогава настава истински шок от ниската избирателна активност, която е…“само“ 58 процента. Нормативният акт се приема след парламентарна дискусия, продължила не повече от 90 минути. Около 80 процента от австралийците и днес поддържат задължителното гласуване.

– Франция гласува задължително само за Сенат.

– Австрия се прости със задължителното гласуване през 2004 г. на федералните избори за президент, когато провинция Тирол последна и за последен път гласува задължително.

– В Бразилия гласуването е по избор само за неграмотните и за хората над 70 г.

– В Люксембург гражданите над 65 години също могат да избират дали да гласуват, за останалите е задължително.

Какви са санкциите?

Неявилите се пред урните трябва да дават обяснение и ако то не е достатъчно убедително, им се налага глоба – правилото е да е финансово поносима. При положение, че санкционираният гражданин е твърде упорит в отказа си да понесе определеното му наказание, се допуска той да бъде изпратен в затвора по съответна съдебна процедура. До този момент обаче статистиките не отчитат нито един подобен случай във всички 33 държави.

В Белгия, ако някой не се е явил на най-малко 4 избори в продължение на 15 г., може да бъде лишен от някои граждански права. Важно е да се каже още, че преди да са изтекли тези15 г., негласувалият среща сериозни пречки в търсенето и намирането на работа в обществения сектор

В Боливия негласувалият не може да получи заплатата си от банката в продължение на три месеца.

В Гърция негласувалият може да има сериозни затруднения при издаване на нов паспорт или при получаване на шофьорска книжка.

В Мексико и Италия се налагат т.нар. безвредни санкции – труден достъп на детето на неизрядния гражданин до детска градина, например.

В Перу избирателите са длъжни да носят карта, удостоверяваща гласуването, защото иначе няма да бъдат обслужени в институциите.

В Сингапургражданинът, който не е отишъл до урната, се изважда от избирателните списъци и се включва отново, само след като обяснението му бъде прието за основателно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *