Къде е най-хубаво да си пенсионер

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Животът на пенсионерите в Европа – прилики и разлики

Щом едно правителство реши да повиши пенсионната възраст, сред населението веднага избухва буря. При това в повечето европейски страни има значителни разлики между повелята на закона и това, което става на практика.

Заради решение на правителството да повиши пенсионната възрастерупция на негодувание се наблюдава понастоящем в Гърция и Испания. Гръцките синдикати се борят чрез стачки срещу набелязаните от социалистическото правителство мерки за икономии, една от които е повишаването на пенсионната възраст. В Испания профсъюзите също хвърлиха ръкавица на социалистическото правителство и десетки хиляди излязоха на улицата, за да протестират срещу повишението на пенсионната възраст от 65 на 67 години.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Средната пенсионна възраст в страните от ОИСР е 64 години
Гърците излизат в пенсия на 58, испанците – на 65
С оглед на нарасналата продължителност на живота и все по-големите финансови проблеми на пенсионното осигуряване, свързани със и произтичащи от това развитие, много европейски страни трудно биха могли да предотвратят повишаване на законната пенсионна възраст, без да рискуват евентуален срив на социалните системи.
По ирония на съдбата сега, поради натиска на международните финансови пазари, тъкмо социалистическите правителства на Гърция и Испания са принудени да следват курсна драстични икономии и противно на своите политически възгледи – да увеличат възрастта за пенсия.
Но на колко години хората в отделните европейски държави действително излизат в пенсия?За държавите, членуващи в Организацията заикономическо сътрудничество и развитие,средната пенсионна възраст е 64 години и 1 месец при мъжете. На практика обаче в пенсия се излиза още на 63 години и половина. При жените средната пенсионна възраст в рамките на организацията е 62 години и 9 месеца, но в пенсия се излиза6 месеца по-рано.
В Гърция, където се обсъжда повишението на пенсионната възраст, досега фиксираната чрез закон пенсионна възраст е 58 години, което важи и за двата пола. Това е един рекордно нисък индекс сред страните от Организацията заикономическо сътрудничество и развитие. В действителност обаче гръцките мъже работят средно до 62 години и 4 месеца, след което им остават средно по 19 години и 8 месеца да се радват на пенсията си.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Французите се радват най-дълго на живот в пенсия
Франция чупи всички рекорди
Съвсем друга е картината в Испания, където сега се проектира повишение на пенсионната възраст от 65 на 67 години. В действителност обаче испанскитемъже се пенсионират на 61 година и 4 месеца, т.е. с една година по-рано от мъжете в Гърция, след което могат да се наслаждават на пенсионерски живот средно 20 години и 9 месеца.
В това отношение Франция чупи всички рекорди. Не случайно се казва: „Да се пенсионираш като Бог във Франция“, където по закон пенсионната възраст е 60 години. Средностатистически погледнато обаче, френските мъже излизат в пенсия на 58 години и 7 месеца, след което получават пенсия средно 24 години, което е рекорд. Не остават по-назад и французойките, коитоизлизат в пенсия със средно10 месеца по-късно от френските мъже. Тази статистика изправя френската държава пред огромно предизвикателство – тятрябва да търси пътища за финансиране на пенсиите на своите гражданки за период от средно 27 години и половина.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *