Къде са купувачите на жилища в САЩ?

В момента сякаш е най-подходящият момент за покупка на жилище в САЩ от десетилетия, но въпреки това купувачи не се намират. Лихвите по ипотеките са на най-ниските си нива от повече от 50 години насам, а освен това Федералният резерв е решен да поддържа лихвените си проценти ниски.
Така започва материал за жилищния пазар в САЩ на Ървин Келнър, колумнист на Market Watch.
Цените на жилищата в страната са се понижили силно – на национално ниво те са с 25 на сто по-ниски от върховете, регистрирани през 2007 година. В някои презастроени райони като Южна Флорида обаче спадът може да се счита за двойно по-голям.
Това отстъпление на цените прави покупката на жилище по-изгодна сега, отколкото е била в средата на 80-те години на миналия век, посочва Келнър. С пазарене купувачите дори биха могли да натиснат цените още повече.
Отношението на обявените за продажба жилища спрямо реално сключените сделки е в близост до рекордно ниво. В същото време комбинацията от просрочени ипотеки и новопостроени жилища пък води до увеличаване на запасите.
Комисионите на брокерите в САЩ се понижават и те са с около 50% по-ниски от това, което са били преди две години. Освен това правителството предоставя данъчни облекчения на купувачите на жилища.
Въпреки това продажбите остават малко. Както при новите, така и при съществуващите жилища, продажбите бележат значителен спад спрямо нивата си от миналата година. Изобщо не може да става дума и за сравнение с нивата на продажбите от 2005 г.
На американския пазар не липса и кредитиране – противно на широкото мнение, че банките не кредитират, те го правят, макар и по-внимателно от начина, по който са го правили преди няколко години.
В настоящия момент тези, които могат да си позволят 20% самоучастие в покупката и могат да представят документи за доходите си през последните 1-2 години, със сигурност биха могли да намерят банка, нетърпелива да прави бизнес с тях.
Дори и въпреки това редиците на купувачите остават разредени. Настъпването на пролетта също не подтиква перспективните купувачи дори да се огледат на пазара и да разгледат предложенията.
За всичко това има няколко основни причини. Едната е, че повечето хора, които искат да си купят жилище, разполагат с такова, което искат да продадат. А очевидно това е доста трудно за реализиране.
Още по-важно обаче е това, че нагласите към цените са се променили значително.
В периода на надуване на балона и ръст на цените хората се надпреварваха да купуват жилища, страхувайки се, че цените им ще скочат още повече. Сега, в период на спад, купувачите си правят сметка, че ако не купят днес, жилищата ще са по-евтини утре.
Необходими са ясни сигнали за стабилност на цените, преди купувачите да станат активната страна на пазара, тъй като в крайна сметка кой би си купил обезценяващ се актив, посочва Келнър.
Купувачите ще чакат също така и подобрение на пазара на труда, а това може би е и най-голямото препятствие, пред което са изправени цените на жилищата. При настоящата безработица и нейната устойчивост не са много домакинствата, достатъчно уверени, за да направят важната стъпка и да си купят нов дом.
Надеждата е, че може би сега, когато президентът Барак Обама прокара здравната реформа, администрацията ще може да се насочи към основния проблем на сегашната ситуация: сигурността на работните места, завършва материалът.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *