Къде се крие тайната на България за руските туристи и купувачи на имоти?

Още по времето на Съветския съюз България се радваше на интерес сред руските туристи. Днес обаче този интерес не се ограничава само с почивка – за руските купувачи на имоти в чужбина България се превърна в дестинация номер 1. Защо България е толкова популярна сред руснаците?
На първо място, България предлага широки възможности за почивка на сравнително ниски цени. На второ, страната е близка по манталитет. На трето, както отбелязва известният руски артист Михаил Боярски, който вече притежава имот на българското Черноморие, България е близо, търси отговори руският портал за имоти в чужбина Prian.ru.
Възможности за туристите
За руснаците да организират почивка в България не е проблем. Почти всяка туристическа фирма в Русия предлага широк спектър от варианти. Винаги има огромен избор на дестинации в различни сезони и при отлично съотношение цена-качество, обясняват от портала.
От сайта изреждат различни възможности за почивка у нас, като разглеждат популярни летни и зимни курорти и включват и балнеологични курорти като Сандански, Хисаря, Велинград, Банкя и Кюстендил.
Като плюс се посочват безплатните визи за деца до 16 години. Възрастните плащат, но процедурата е проста, пише още в анализа.
Къде да се отседне?
Туристическият поток в България е огромен и в страната е добре развита хотелската мрежа. Възможно е да се намери всякакъв вариант на настаняване – от двузвезден хотел в Слънчев Бряг до лукс в Златни пясъци.
В частния сектор също има много варианти. Цените зависят от мястото, качеството и отдалечеността от брега. Апартамент в нискоетажен жилищен комплекс се отдава под наем за 140–230 евро на седмица, а наемът на вила е около 700–950 евро на седмица, според данните на сайта.
Фактор за покупката на имот в България е и желанието на руснаците да вложат парите си изгодно. Допреди година това беше много актуално – цените на имотите в страната растяха. Днес българските жилища не поскъпват, но експерти на пазара са уверени, че такива инвестиции продължават да са надеждни, отбелязват от портала.
Какво да се купи?
В края на 2008 г. пазарът в България стана пазар на купувачите. Според портала средно в страната за квадратен метър сеискат 600 евро. Тези, които търсят печалба, залагат на апартаменти с площ 50–60 кв. м студиа – те по-лесно се препродават и отдават под наем. Естествено, руснаците купуват имоти основно покрай морето.
Самата процедура за покупка на жилище в България за руски граждани не е сложна. От документите им трябва само международен паспорт. Между купувача и продавача се сключват два договора – предварителен с авансово плащане и после основен. Всички данъци и разходи излизат на около 3,1% от стойността на имота.
Приятно допълнение към покупката на имот в България се явява възможността за руските граждани да получат многократна виза за 180 дни, която може да се продължи до 3 години.
Как да се избере добър имот? Нужно е да се види на място, да се избере надежден посредник, да се проучи подробно информацията за пазара на имоти и процедурата за покупка, съветват руските анализатори.
И все пак, с какво е толкова добра България? Морето не е толкова топло като на Малдивите. Цените на имотите са по-високи от Египет. Обслужването отстъпва на испанското. Родната дача до Москва е по-близо… Всички тези страни имат своите предимства поотделно.
Ако се съберат обаче всички фактори и се сметне средноаритметично, може лесно да се убедите – за руските туристи и купувачи на ваканционни имоти България още дълго ще е дестинация номер 1, прогнозира порталът.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *