Къде учат милиардерите?

Добре образовани ли са супер богаташите? Или са се отказали от стипендия и са се посветили на сериозния бизнес да бъдат сериозно богати?

Според глобално преброяване на милиардерите в долари почти две трети имат университетска степен.

Във Великобритания над четирима на всеки петима милиардери имат висше образование. Данните са от ежегодния профил на супер богаташа на сингапурската финансова компания Wealth-X и преброяването на милиардерите на швейцарската банка UBS.

Те изследвали богатството и миналото на над 2300 милиардери. Освен че е много вероятно да са завършили университет, една четвърт от супер богаташите имат и следдипломна квалификация, а над един на всеки десетима притежава докторска степен. Картата на богатството показва още, че милиардерите в долари обикновено са посещавали някои от традиционно най-престижните университети. Топ 20 на университетите, произвели най-много милиардери, е доминиран от американски институции, които заемат 16 места в класацията.

Университетът в Пенсилвания е „произвел“ най-много милиардери, следван от Харвардския университет, Йейлския университет, университета в Южна Калифорния, Принстън, Корнел и Станфорд. Милиардерите най-често са натрупали състоянието си чрез финанси, банково дело или инвестиции, пише БГНЕС.

Има обаче някои индикации, че географията на супер богаташите се променя. Предвид нарастващата икономика на Индия университетът в Мумбай е поставен на девето място в класацията. Единственият британски университет е Лондонското училище по икономика на десето място, но Оскфорд и Кеймбридж не попадат в класацията. Нарастването на богатството на Русия е отразено с 11-то място на Московския държавен университет „Ломоносов“.

Но доминацията на американските университети не означава, че САЩ произвеждат много милиардери. Над една четвърт от милиардерите, посещавали американски университети, са от други страни. Тази тенденция е още по-силно изразена при курсовете за следдипломна квалификация в САЩ, в които 39% от възпитаниците са чужденци.

Изследването показва още, че богатството е съсредоточено в малък брой места. Над 40% от милиардерите в Европа живеят само в 10 града. Те са най-много в Москва и Лондон. В световен план най-много милиардери има в Ню Йорк. Изследването показва и някои шокиращи контрасти. Нигерия стана страната с най-много деца без достъп до образование, но според изследването тя е на път да се превърне в страната с най-много милиардери в Африка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *