Кървава сватба в Турция, 45 убити

Най-малко 45 души са убити при стрелба срещу сватбари в село в югоизточна Турция, населено преобладаващо с кюрди. Кървавият инцидент стана около 21.30 часа местно време в понеделник вечер.
Оцелели от кървавата баня разказаха, че четиримата маскирани нападатели, въоръжени с автомати и гранати, са се появили в селото от четири различни посоки. Те са нападнали къщата, в която малко преди това местен имам е отслужил брачната церемония, съобщи БТА. Нападателите са хвърлили гранати, после са накарали жените и децата да се съберат в една от стаите на къщата и са ги разстреляли.
Повечето от жертвите са жени и деца. Убит е и имамът отслужил сватбената церемония. Преди да избягат от селото, нападателите нахлули в съседни къщи и стреляли също по хората в тях, разказват очевидци и оцелели.
После четиримата мъже избягали под прикритието на мрака и на пясъчна буря, която се разразила в околностите на селото. Мястото на кървавата баня се намира на десетина километра от границата на Турция със Сирия. Районът сега е блокиран от армейски и полицейски части и се претърсва.
В тази част на страната, където живеят повече кюрди, споровете често пъти се уреждат с оръжия, отбелязва Франс прес. Там все още се спазват феодалните традиции, неграмотността е много голяма, а оръжията са смятани за законно средство за уреждане на сметки и за защита на честта.
Поводите за подобни кървави бани могат да бъдат различни – спор за земя, неплатени дългове, отвличане на момиче, бягство на млада жена с неподходящ кандидат за съпруг. В село Билдже има 32 къщи и неговите жители са от един и същи клан. Много от мъжете от селото са членове на проправителствена въоръжена милиция, която подкрепя турската армия в борбата й с кюрдските бунтовници, които действат в района.
По-рано тази нощ турският министър на вътрешните работи Бешир Аталай отхвърли версията, че нападението срещу сватбарите е дело на терористи. 200 души бяха гости на злощастното тържество, на което се женеше дъщерята на бившия кмет на селото. При нападението са загинали настоящият кмет на селото и 10 души от неговото семейство.
Противоречиви са данните за ранените. Според Асошиейтед прес те са 20, според Франс прес – 6. По-късно днес Аталай и турски депутати ще посетят селото. Турската прокуратура е започнала разследване. Нападението едно от най-тежките с цивилни жертви в Турция за последните години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *