Къща със златен таван показваме на гостите в Пловдив

Злато от 22 карата е вградено в тавана на къща „Клианти” в архитектурния резерват „Старинен Пловдив”. Къщата е една от най-старите в резервата и в реконструкцията є са инвестирани около 200000 лева от община Пловдив, съобщи кметът Иван Тотев.

Вчера приключи поредният етап от реконструкцията на къща „Клианти”. Възстановени са уникалните тавани и стенописите. Кметът Тотев бе запознат с извършените работи от реставратора Джовани Димитров.

„Дейностите са много бавни и трудоемки, тъй като става въпрос за възстановяване на оригиналите. Таваните са уникални със златен варак, стъклени орнаменти и нямат аналог не само в Пловдив. Те са изографисани през 1817 година”, обясни Димитров. По думите на градоначалника и през 2015 г. реставрацията на къщата ще продължи.

„В бюджет 2015 предвиждаме средства за обекта в размер на около 300000 лева”, увери кметът инж. Иван Тотев. Той уточни, че Старият град е приоритет за община Пловдив, защото „Старинен Пловдив прави разликата между Пловдив и другите градове и затова инвестициите ще продължат”, каза Тотев.

Къща „Клианти” бе започната преди много време по японска програма, години наред бе изоставена и част от работите, които бяха извършени, се повредиха, припомни Джовани Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *