Кьоре: Юанът има потенциал да се превърне в глобална резервна валута

Икономическата мощ на Китай постепенно се трансформира във все по-голямо присъствие на финансовата сцена.

На това мнение е членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре, цитиран от WBPOnline.

Докато говори за възхода на китайската икономическа мощ по време на Европейско-китайския банков ден във Франкфурт, Кьоре се съгласява с твърдението, че юанът може да заема все по-важна роля в следващите години.

„През последните няколко години централните банки по света започнаха да държат китайски юани в резервните си портфейли, обикновено с нагласите, че юанът може да се превърне в резервна валута в следващите години“, казва той.

„Други пък проявяват интерес към диверсификация на активите си в китайски юани веднъж щом китайският пазар се отвори още. Това е въпрос, който Евросистемата трябва да има предвид за в бъдеще“, продължава Кьоре.

Той също така говори за рязкото увеличение на сключваните директни валутни суапове в юани и клиринговите операции, които Китай наскоро въведе, съвместно с други страни, изключвайки американския долар от взаимната търговия.

„Ръстът на международните трансакции доведе до ръст на обема юани, циркулиращ извън Китай. Редица централни банки сключиха двустранни валутни суапови споразумения с Централната банка на Китай“, коментира членът на ИС на ЕЦБ.

По данни на SWIFT юанът вече е седмата най-популярна за плащания валута, заемайки дял от 1,72% от глобалните плащания, считано към септември 2014 г., коментира още Кьоре.

„Въпреки че това може да не е много, темповете на растеж са впечатляващи. Трябва да се отбележи, че като четвърта най-популярна валута, делът на японската йена възлиза на 2,74% от световните плащания“, допълва централният банкер.

„Сега близо 25% от фактурирането в Китай се прави в юани, което е доста в сравнение с близо двата процента през 2011 г. Поглеждайки напред, юанът определено има потенциала да се превърне във водеща международна валута и да бъде включена в кошницата, която определя стойността на специалните права на тираж (СПТ), когато Международният валутен фонд определи подходящия момент за това“, заявява още той.

Въпреки това Кьоре предупреждава, че могат да възникнат рискове и затова трябва да бъдат взети предпазни мерки с цел минимизирането на заплахите.

„Подобен процес трябва да бъде следен внимателно и завършен чрез тясното сътрудничество между властите в Китай и в чужбина. Още по-важно е да се заздрави китайският финансов сектор и в частност – банките, така че да устоят на новите предизвикателства, които финансовата либерализация неизбежно носи със себе си.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *