К. Гарчев: Дисциплината и информираността са най-важни за успешната търговия

Кирил Гарчев е главен дилър на“Булброкърс“от 2007 г. Отговаря за трежъри и брокерските операции на посредника на международни пазари. Преди това е бил главен дилър вИП „СТС-Финанс“в продължение на две години, работил е и като брокер вИП „Юг Маркет“.

С финансови пазари се занимава от 2000 г., а от 2006 г. има лиценз от Комисията за финансов надзор за инвестиционен консултант и завършеноIIниво наCFAпрограмата.

–Г-н Гарчев, как виждате развитието на международните валутни пазари в близките месеци?

От гледна точка на изградени трендове и волатилност едва ли може да се очаква съществена промяна през следващите няколко месеца. Естествено, вниманието в непосредствен план е приковано към политическата ситуация в САЩ и противопоставянето между републиканците и демократите във Вашингтон. С разрешаването на въпроса обаче вниманието ще се насочи към Федералния резерв и по-точно към първите стъпки по ограничаване на програмата за изкупуване на активи под ръководството на новия председател Джанет Йелън.

В този смисъл, към края на годината инвеститорите вероятно ще търсят изграждане на дълги позиции в долара, тъй като цикличните предимства на американската валута на база относително представяне на фондовите пазари и предимствата на база лихвените диференциали ще имат по-голяма тежест спрямо наблюдаваното в момента. Портфейлните потоци към европейските пазари на акции са един ключовите фактори, допринасящи за високите нива на единната валута през последните месеци.

– По какъв начин кризата в САЩ ще рефлектира върху останалата част от света и в частност върху Европа?

Надявам се, че няма да се стигне до такъв сценарий. Кризата в САЩ, ако може да бъде наречена на този етап криза, е политически инспирирана. Тя е част от политическото говорене и противопоставяне в самия Вашингтон. В този смисъл, разрешаването на казуса може буквално да отнеме един уикенд.

Към този момент пазарите дисконтират незначителна вероятност за практически дефолт по част от външния дълг на страната. Тази позиция изглежда оправдана от гледна точка на това къде се корени проблема – именно, че става въпрос за политика. В обратния случай настъпването на технически дефолт би довело до събитие от ранга на фалита на Lehman Brothers през 2008 г., когато буквално финансовата система в САЩ, а и на света бе на крачка от колапс. Решителните и бързи действия на Федералния резерв предотвратиха събитие от такъв мащаб.

– Наскоро Eurex обяви, че ще забави влизането си на валутния пазар. В даден момент обаче това така или иначе ще се случи. Ще размести ли този ход по някакъв начин пластовете?

Eurex e само един от големите оператори, които ще се намесят на този пазар. В този смисъл не очаквам структурно разместване на пластовете единствено поради влизането на Eurex. Това е глобален процес, който се корени в инициативата на Г-20 отпреди няколко години за промяна на регулаторния режим на световните капиталови и деривативни пазари.

Съвсем наскоро в САЩ започнаха да функционират т.нар. swap execution facilities SEFs – платформи, на които се извършва централизирана търговия и сетълмент с определени категории деривативни инструменти. Там се търгуват и т.нар. credit default swaps (CDS) – застраховките срещу фалит на дълг, които бяха и са „трън в очите” на политиците, а оттам и на регулаторните институции. По този начин се търси повече сигурност и прозрачност на търговията.

– Споменахте Джанет Йелън. По какъв начин ще се отрази рокадата на председателското място във Федералния резерв върху водената от институцията политика? Ще продължи ли Йелън курса, който пое Бен Бернанке?

Джанет Йелън е вероятният кандидат, който ще се придържа по-плътно към политиката на настоящия председател Бен Бернанке. Въпреки това отлагането в ограничаването на програмата за изкупуване на активи е въпрос на месеци, а не години. В зависимост от потока на фундаментални данни, вероятно към края на годината ще се пристъпи към подобен ход.

– Пренасяйки се на родна почва, какви са Вашите наблюдения – доколко форекс търговията е разпространена сред българите?

На относителна база този тип търговия всъщност е добре развита, нещо повече – считам, че и от институционална гледна точка и от страна на клиентска база сме по-напред от региона. Аутсорсингът също намира място през последните две-три години.

– Какви са качествата, който трябва да притежава един трейдър, за да бъде успешен?

Всъщност дисциплината, в съчетание с адекватна информираност, е добра основа за изграждането на цялостна успешна стратегия в дългосрочен план. Много от грешките, които се допускат, се дължат именно на споменатите фактори, а трейдърите, особено начинаещите, не полагат достатъчно усилия за отстраняването им.

– Ако можем да дадем един съвет на читатели ни – трябва ли да държат чужди валути и деривати в своите портфейли, и ако да – кои и в какви пропорции?

Валутите намират място единствено като част от т.нар. Аlternative asset classes. В традиционния портфолио мениджмънт този клас активи обичайно е с тегло под 20%. Валутните пазари и като цяло фючърсните и пазарите на деривати, са по-скоро средство за хеджиране на експозиция и спекулация, а не изграждане на дългосрочен портфейл.

– Какви са последните тенденции на международните пазари на деривати?

На първо място разбира се това е промяната в регулаторните режими по света за които споменах преди малко и произтичащите от това структурни, технологични и не на последно място оперативни последици.

Фокусирайки се повече върху нашата област, отчетливо се забелязват няколко, мога да кажа, позитивни тенденции:

Клиентите добиват все повече опит и повишават нивото си на информираност, както по отношение на услугите така и за функционирането на пазарите като цяло. Разбира се принос за това имат и самите оператори в индустрията, виждаме, че пазарните лидери активно управляват информационни и рисърч портали именно с цел да подобрят информираността на клиентите, тъй като това е в основата за взимането на правилни решения.

Блоговете вече са задължителен елемент от комуникацията с клиентите, където ние също полагаме усилия да се развием. Нещо повече – изграждането на дългосрочни взаимоотношения с клиентите се базира на обучение и предоставянето на адекватна информация, така че трейдърите да са в състояние сами да взимат успешни решения.

Така нареченият social trading – търгуването в социална мрежа, също е относително нов инструмент, но изключително полезен за подобряване уменията и обмен на информация, който отива дори крачка напред, предлагайки възможност за следване на успешен трейдър с богат опит или на готов Expert Advisor. И в двата случая на разположение се предлага богата статистическа информация с история на сделките.

И не на последно място забелязваме устойчивия тренд към т.н. Non Dealing Desk/STP търговията, където е и нашият фокус в стратегически план. Ключовата дума в случая е качественото изпълнение на ордерите от гледна точка на скорост и т.н. Low rejection rates. Поради това ние си партнираме с едни от най-големите оператори в света, осигурявайки наистина премийна услуга.

– Какво можем да очакваме от „Булброкърс“ в по-краткосрочен план?

Ние сме фокусирани главно върху развитието на новия ни NDD/ECN пакет, Social trading-a и, разбира се, усилията, свързани с обучението и информираността на клиентите. Съвсем скоро ще предложим и търговия със спот злато и сребро отново на STP база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *