Лавров: Борисов да се срамува за енергийните проекти

Българският премиер трябва да се срамува от изявлението, че България се е отказала от енергийните проекти с Русия в интерес на САЩ, заяви Сергей Лавров.

Българският премиер Бойко Борисов трябва да се срамува пред избирателите и пред страната от изявлението си, че руските енергийни проекти са били спрени в интерес на САЩ, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия Ен Те Ве, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„С изумление прочетох цитат от изказване на премиера на България Бойко Борисов, който е заявил, че България се е отказала от осъществяването на енергийни проекти с Русия, включително „Южен поток“ в интерес на САЩ“, каза Лавров.

„Смайващо е, че хората не се притесняват от такива изявления. Аз бих се срамувал пред избирателите, пред страната“, допълни министърът.

В изказване на конференция в Американската търговска камара в София вчера Борисов заяви, че руските енергийни проекти в България- строителството на петролопровода Бургас-Александруполис, атомната електроцентрала Белене и газопровода „Южен поток“ са били спрени в полза на САЩ, посочва ТАСС.

„Признахме военното крило на Хизбула за терористична организация, спряхме три големи руски проекта, спираме руски самолети над морета“, каза българският премиер, цитиран от руската агенция.

По негово мнение когато има проблеми, България и САЩ трябва да бъдат заедно. „Ние заедно сме едно цяло, ние сме приятели и точно затова мога да говоря с вас по този начин“, добави той на среща с американски дипломати и бизнесмени.

Българският премиер призова да му се окаже необходимата помощ за решаване на енергийните проблеми, за отменяне на визовия режим и оказване на помощ при придобиване на нови военни самолети, допълва ТАСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *