Лагард дадена на съд, но остава на поста си в МВФ

Шефът на МВФ Кристин Лагард ще бъде съдена във Франция, но остава на поста си, заяви източник от правосъдието, цитиран от БТА.Кристин Лагард може да остане на поста си, защото „по презумпция тя е невинна“, заяви днес пред журналисти в Ню Йорк френският финансов министър Мишел Сапен, цитиран от АФП.

Лагард бе изправена пред френското правосъдие заради предполагаемата си роля в аферата Креди лионе (Credit Lyonnais)-Бернар Тапи, когато бе министър на икономиката на Франция, припомня АФП.
Сапен е в Ню Йорк за среща на финансовите министри на страните членки на Съвета за сигурността на ООН по проблемите на финансирането на джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Френското право е основано на един абсолютен принцип, според който човек е невинен до доказване на противното, заяви Сапен.Самата Лагард веднага обяви, че ще обжалва призоваването й в съда. Тя е обвинена в „небрежност“, довело до предоставяне на огромни държавни средства на предприемача Бернард Тапи през 2008 г.

По това време Лагард беше финансов министър на страната. Управителният съвет на МВФ веднага излезе с позиция на безрезервна подкрепа към нея, както го правеше и досега във всеки един момент от разследването на Лагард.

Тапи се облагодетелства с 400 милиона евро след спор с Кредитната банка на Лион относно продажбата на спортния концерн „Адидас“ през 1993. В началото на този месец беше отсъдено Тапи да върне парите. Бизнесменът е близък приятел на бившия президент Никола Саркози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *